Erilaisuuden vaaliminen hyödyttää työpaikkaa monin tavoin

Parhaassa työpaikassa jokainen saa olla oma itsensä, oli sitten eri-ikäinen tai vaikka autismin kirjolla, ja siitä hyötyvät kaikki eivätkä vain vähemmistön edustajat, painottaa monimuotoisuuden asiantuntija Visa Myllyntaus.
”Ihmiset ovat erilaisia keskenään lukemattomilla tavoilla. Monimuotoisuus on laajempi käsite kuin monet ajattelevat. Sukupuoli, etnisyys ja ikä näkyvät ainakin osittain ulospäin, mutta kaikki osat ihmisen identiteetistä eivät ole näkyvillä.
On olemassa useita monimuotoisuuden näkökulmia, joita organisaatio voi halutessaan vaalia. Yksi harvemmin esiin nostettu on neurodiversiteetti, johon luetaan esimerkiksi autismin kirjo ja ADHC – yritys voi valita, että palkkaa enemmän ihmisiä, joilla on erityiset aivot.
Oikein johdettuna monimuotoisuus voi myös lisätä tehokkuutta ja luovuutta.
Se, että työpaikalla saa olla oma aito itsensä, hyödyttää myös työyhteisöä monilla eri tavoilla ja auttaa ymmärtämään erilaisia asiakkaita ja heidän tarpeitaan. Lisäksi etenkin nuoret työnhakijat pitävät monimuotoisuutta työpaikan vetovoimatekijänä.
Oikein johdettuna monimuotoisuus voi myös lisätä tehokkuutta ja luovuutta. Näyttäisi kuitenkin siltä, että tiettyjä asioita pitää yrityksessä tapahtua, jotta siitä tulee hyöty eikä haitta.
Jos nimittäin organisaatio ei ole perinteisesti monimuotoinen, mutta esimerkiksi anonyymin rekrytoinnin ansioista sinne alkaa tulla töihin eri lailla ajattelevia ja eri taustoista tulevia ihmisiä, voi syntyä kitkaa ilman oikeanlaista ohjausta.
Organisaatiossa tulee keskustella monimuotoisuudesta ja tehdä valintoja siitä, mihin suuntaan sitä halutaan viedä.
Organisaatiossa tulee keskustella monimuotoisuudesta ja tehdä valintoja siitä, mihin suuntaan sitä halutaan viedä – edistetäänkö sukupuolten välistä tasa-arvoa tai vaikka neurodiversiteettiä. Vaikutuksia kannattaisi myös mitata.
Monimuotoisuus voi olla organisaatiolle pakon sanelemaan lain kautta ja myös sidosryhmien sekä asiakkaiden vaatimus: tarjouksia ei enää ehkä voiteta, jos yritys ei tee systemaattista työtä yhdenvertaisuuden eteen.
Anna palautetta jutusta