Työhyvinvointi

19.05.2016

Päihde- vai mielenterveysongelma?

Päihderiippuvuden taustalla voi olla jokin mielenterveyden ongelma, johon käytetään päihteitä itselääkityksenä. On usein äärimmäisen vaikea päätellä, johtuuko esimerkiksi masennus päihteistä vai onko masennus laukaissut pakonomaisen tarpeen hakea helpotusta pahaan oloon päihteistä.

Päihde- ja mielenterveysongelmaan pitäisi puuttua yhtä aikaa ja hoitaa niitä yhdessä ja samanaikaisesti. Ellei näin tehdä, kumpaankaan ongelmaan on turha odottaa helpotusta. On kuitenkin enemmän sääntö kuin poikkeus, että päihdeongelma halutaan saada hallintaan, ennen kuin mielenterveysongelmaa edes aletaan hoitaa. Kaksoisdiagnoosipotilaiden hoito näyttää perustuvan pitkälle sattumanvaraisuuteen ja yksilön omaan kykyyn ajaa asiaansa.

Lähde: Kaksi vaivaa, yksi hoito, Tom Merilahti, A-klinikkasäätiö

Yksi vastaus artikkeliin “Päihde- vai mielenterveysongelma?”

  1. WilleWaa sanoo:

    Voi apua!Harmi kun asiat menee niin kuin ne menee.Ikävä katsoa päihde hoidosta tullutta rakasta loppui päihteiden käyttö.Mutta muut mielenongelmat nousivatkin 100kertaisesti.Lopettamisen seurauksena ja kyllä täs on ihmeissään ku katsellut vierestä ja yrittänyt jeesailla.Mistäköhän sitä apua sit tähän jos henkilö ei edes itse ymmärrä tilannettaan ja ei varmasti ole suosikki puheen aihe.Ei uskalla oikein yksikään jättää vittumaiseen maailmaan.Et hoidettiin päihdeongelma pois ja todelliset ongelmat jätetään hoitamaan yksin ja ongelmat nyt pysyi jokseenkin kurissa päihteillä.Mut nyt mennäänkin sit niin hurjia jutuissa ja todellisuuksissa.Ei hyvä juttu.Eli toisin sanoen lopettaminen laukaisi kaikki pahasti päälle ja mistähän sitä apua tähän sit saisi?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.