Käytämme evästeitä tarjotaksemme paremman käyttökokemuksen ja henkilökohtaista palvelua. Suostumalla evästeiden käyttöön voimme kehittää entistä parempaa palvelua ja tarjota sinulle kiinnostavaa sisältöä. Sinulla on hallinta evästeasetuksistasi, ja voit muuttaa niitä milloin tahansa. Lue lisää evästeistämme.
Nämä evästeet ovat välttämättömiä, jotta verkkosivumme toimisi oikein, esimerkiksi suojaustoiminnot tai evästeiden suostumusasetukset.
Mieltymysevästeiden avulla sivusto tallentaa tietoja, jotka muuttavat sivuston käyttäytymistä ja ulkonäköä, kuten kielivalintoja tai käyttäjän sijainteja.
Parantaaksemme verkkosivuamme keräämme nimettömästi tietoja tilastollisiin ja analyyttisiin tarkoituksiin. Näiden evästeiden avulla voimme esimerkiksi seurata verkkosivumme tiettyjen sivujen käyntien määrää tai kestoa, mikä auttaa meitä optimoimaan käyttäjäkokemusta.
Nämä evästeet auttavat meitä mittaamaan ja optimoimaan markkinointitoimiamme.
NoHon Anne Kokkonen: Nuoret työntekijät muuttavat ravintola-alaa
Kirjoittaja: Susanna Cygnel
Kuvaaja: Jirina Alanko
Nuoret ovat tärkeä osa ravintoloiden henkilökuntaa ja muokkaavat myös työnantajan toimintatapoja, toteaa henkilöstöjohtaja Anne Kokkonen NoHo Partnersilta.
Ravintola on ihanteellinen ala nuorille ja opiskelijoille, koska siellä tarjoutuu mahdollisuus työskennellä osa-aikaisesti ja työn voi sovittaa elämäntilanteeseen. Opiskelijoiden työsuhteet kestävätkin yleensä läpi opintojen eli noin 3–5 vuotta.
Nuori saa ravintolatyöstä hyviä kokemuksia, joista on hyötyä koko elämän varrelle ja mille tahansa uralle. Siellä opitaan vuorovaikutustaitoja, paineensietokykyä ja asiakaspalvelua sekä kielitaito kehittyy. Tiiviit työyhteisöt ovat ehdoton suola, minkä lisäksi hyvät henkilöstöedut sekä työaikojen joustavuus houkuttelevat nuoria.
Olemme huomanneet, että nuorilla on uudenlaisia tarpeita: he esimerkiksi haluavat pitää kesälomaa eivätkä tee kesätöitä toukokuusta elokuuhun niin kuin ennen oli tapana. Meidän on hyväksyttävä ja otettava se huomioon rekrytoinneissa.
Olemme todella iloisia siitä, että nuoret haluavat alalle ja meille töihin, koska ehdottomasti tarvitsemme heitä.
Korona-aika oli tosi raskas ravintoa-alalle. Työmäärän ailahtelevaisuus aiheutti työntekijöissä epävarmuutta, joten kaikkiaan alalta lähti peräti toistakymmentä tuhatta tekijää. Viime keväänä ja kesänä oli haasteita löytää riittävästi henkilökuntaa, mutta nyt alkaa näyttää paremmalta, emmekä kärsi enää henkilöstöpulasta.
Sen sijaan ravintola-alalla on havaittavissa osaamisvajetta, koska nuoret hakijat eivät luonnollisesti voi olla kovin kokeneita tai koulutettuja. Olemme kuitenkin todella iloisia siitä, että nuoret haluavat alalle ja meille töihin, koska ehdottomasti tarvitsemme heitä.
Kannustamme esihenkilöitämme tunnistamaan ja johtamaan erilaisuutta.
Toivomme nuorilta hakijoilta reipasta asennetta ja vahvaa työmotivaatiota. Ei ole pakko olla ekstrovertti ja supersosiaalinen, vaan jos on hyvä asenne ja haluaa oppia, pärjää loistavasti!
Kutsumme myös yläasteikäisiä tutustumaan meille vaikkapa TET-jaksoksi. Se on hyvä tapa päästä tutustumaan ravintolatyöhön ja arvioimaan, voisiko alalta saada esimerkiksi kesätyön.
Haluamme nuorten kokevan, että ravintoloissamme on hyvä olla töissä. Viime vuonna 200 ravintola- ja keittiöpäällikköämme osallistui johtamisen valmennukseen, ja tänä vuonna on vuoropäälliköiden sekä -mestareiden vuoro. Valmennukseen kuuluu muun muassa erilaisuuden johtamista ja nuorten kohtaamista.
Kannustamme esihenkilöitämme tunnistamaan ja johtamaan erilaisuutta sekä perehdyttämään uudet työntekijät laadukkaasti ja perusteellisesti. On tärkeä ymmärtää, että ihmiset oppivat monin eri tavoin, ja huomioida se perehdytyksessä.
Pohjapiirros käsissä, kypärän alla hämmästyttävä määrä tietoa ja lisää kainalossa olevassa paksussa mapissa. Vastaava työnjohtaja työssään. Ilpo Reinilällä ei tule työarjessa aika pitkäksi. Tuore maali tuoksuu ja pinnat hohtavat uutuuttaan työmaavalaisimien valossa. Helsingin kaupungin rakentamisfirma Starassa työskentelevä Ilpo Reinilä astelee turvajalkineissaan pahvilla suojattua käytävää pitkin ”kohteeseen”, kuten hän sanoo, ja tervehtii työntekijöitä pikaisesti. – Työni
Liiketoimintajohtaja Anna Wäckin mukaan onnistunut työelämäpuhe syntyy avoimuudesta, kuuntelemisesta ja rohkeudesta tuoda esiin iloja ja onnistumisia. Anna Wäck johtaa Sitowise Groupin IT-palveluorganisaatiota Suomessa, Ruotsissa ja Portugalissa. Hänet valittiin viime vuonna Vuoden nuoreksi johtajaksi. Wäck kertoo, millä keinoilla organisaatiota viedään kohti onnistumisia oikeanlaisella puheella myös isojen muutosten keskellä. Avoimuus ennen kaikkea. Johtajan kannattaa kertoa mahdollisimman selkeästi,
Toimittaja Laura Saarikoski työskenteli kahdeksan ja puoli vuotta Yhdysvalloissa kirjeenvaihtajana. Kokemus avasi silmäni sille, miten erilaisista lähtökohdista työelämästä puhutaan Suomessa ja Yhdysvalloissa, Saarikoski kertoo. ”Työelämäpuhe Yhdysvalloissa korostaa yksilön vastuuta ja mahdollisuuksia. Työelämä nähdään kenttänä, jossa paljon on kiinni rohkeudesta ottaa riskejä ja kyvystä uurastaa uran eteen. Yhdysvaltoihin verrattuna Pohjoismaissa perusasiat ovat hyvin. Täällä on pitkät
Ella Hautaviita, 26, on seurannut isänsä jalanjälkiä metsuriksi. Työ on vienyt hänet useaksi kuukaudeksi Saksaan, jossa naispuolinen metsuri on ollut ihmetyksen aihe. Mitä nuo tytöt täällä tekevät? Oli kevät 2022 ja Ella Hautaviita oli juuri saapunut siskonsa Anna Hautaviidan kanssa saksalaiseen metsään. Raju myrsky oli kaatanut metsässä valtavat määrät puita. Tuhot olivat niin laajoja, että