
Minni Miettinen suunnittelee tulevaisuuden tapoja tehdä töitä
Korona-aika ja digimurros ovat mullistaneet työnteon. Konsultti Minni Miettinen auttaa yrityksiä löytämään itselleen sopivimmat tavat tehdä töitä.
Käytämme evästeitä tarjotaksemme paremman käyttökokemuksen ja henkilökohtaista palvelua. Suostumalla evästeiden käyttöön voimme kehittää entistä parempaa palvelua ja tarjota sinulle kiinnostavaa sisältöä. Sinulla on hallinta evästeasetuksistasi, ja voit muuttaa niitä milloin tahansa. Lue lisää evästeistämme.
Viisi vuotta sitten perustettu helsinkiläinen IPI Kulmakuppila tuo esiin kehitysvammaisten osaamista ja tukee heidän työllistymistään. Kahvila tarjoaa harjoitusalustan myös Lyhty ry:n kahvilatyöpajalle, jossa kehitysvammaiset yhdessä ohjaajiensa ja kahvilatyöntekijöiden kanssa harjoittelevat kahvilatoimintaan liittyviä tehtäviä.
– Ehdottomasti parasta ovat ihanat jokapäiväiset kohtaamiset. Yksi lady esimerkiksi tulee joka aamu kahvilalle koiransa kanssa, kertoo vuoropäällikkönä työskentelevä Vili Johansson.
Johansson suoritti siviilipalveluksensa Lyhty ry:n kahvilatyöpajassa ja on siltä reissulta päätynyt IPIin töihin. Myös kahvilatyöntekijä Sampo Meri on ollut mukana alusta asti. Ensin Meri harjoitteli kahvilatoimintaa Lyhty ry:n pajassa, josta jatkoi vakituisena työntekijänä IPIssä.
Palvelualttiin Merin tapaa usein tiskin takana lempipuuhissaan. Erikoiskahveja tilataan paljon ja niiden tekeminen onkin hänen bravuurinsa.
– On kiva kuulla asiakkailta kehuja erityisesti tekemästäni latteartista. Oma suosikkikahvini vaihtelee, eniten pidän laten eri variaatioista, kuvaa Meri.
Kahvilassa päivät koostuvat monipuolisista työtehtävistä, joten tylsää ei pääse tulemaan. Aamuvuoro alkaa seitsemältä. Valot ja musiikki napsautetaan päälle ja paikka valmistellaan avauskuntoon. Tunnin päästä, kahvilan auetessa, avuksi tulee toinen työntekijä. Päivä jatkuu usein toimistohommissa tilausten parissa, kunnes tulee aika lounaan valmistamiselle. Lounasaika on kiireinen ja sen jälkeen loppupäivä on pyhitetty sekalaisille juokseville asioille.
Työntekijöiden kesken vallitsee hauska ja rento ilmapiiri. Tänne saa tulla jokainen juuri sellaisena kuin on.
Tämä artikkeli on kirjoitettu ennen kuin Suomeen julistettiin poikkeustila koronavirusepidemian vuoksi. Valtioneuvosto päätti 29.3., että kaikki ravintolat ovat suljettuja 31.5.2020 asti.
Korona-aika ja digimurros ovat mullistaneet työnteon. Konsultti Minni Miettinen auttaa yrityksiä löytämään itselleen sopivimmat tavat tehdä töitä.
Lena Donofrio asuu paratiisisaarella keskellä valtamerta. Ennen muuttoa Guamiin hän teki pitkän uran Yhdysvalloissa ensihoitajana ja ensihoidon opettajana.
Kun koronaepidemia ravisteli Suomea maaliskuussa 2020, työelämä muuttui kertaheitolla. Etätyöstä tuli arkipäivää miljoonille, mutta kaikki eivät voineet jäädä kotiin. Kesko, Luonnonvarakeskus ja MTB-Siivouspalvelu ovat esimerkkejä organisaatioista, jotka kehittivät uusia toimintatapoja selviytyäkseen kriisistä – ja monet muutoksista jäivät pysyviksi.
Tampereen kaupungin joukkoliikennesuunnittelija Leena Huhtala tietää, että harva antaa kiitosta, mutta kritiikkiä tulee usein. Seitsemän vuoden kokemus opettaa, että joukkoliikenne herättää tunteita, ja suurten linjojen suunnittelu vaatii kärsivällisyyttä sekä kompromisseja. Työ on pitkälti palautteen kuuntelemista ja tasapainottelua budjetin ja asukkaiden toiveiden välillä.
Kommentit (1)
Hienoa, jos paikka tukee nykyään otsikon mukaan ”kehitysvammaisten työllistymistä”. Aluksi tilanne oli toisin, kun kehitysvammisille työntekijöille ei maksettu palkkaa, vaan eläkkeellä pärjäsivät.