kolumni

11.09.2017

Yhteistyössä!

Yhteistyössä on voimaa, yksi plus yksi on kolme, yhdessä olemme enemmän, puhalletaan yhteen hiileen – nämä lienevät tuttuja ilmaisuja meille kaikille. Tiedämme siis asioiden sujuvan parhaiten yhteistyössä. Yhteistyössä työ tehdään yhdessä jonkun toisen henkilön tai toisten henkilöiden kanssa. Teknisesti siis helpon tuntuista. Ja mikä hienointa: onnistumisia on paljon myös käytännössä!

Yhteistyö työpaikoilla tarkoittaa sitä, että kaikki ovat mukana ideoimassa ja kehittämässä työtä. Tarkemmin ajatellen tämä kuulostaa varsin vaativalta. Miten saadaan esimerkiksi vuorotyössä kaikki vuorot sekä osa- ja määräaikaista työtä tekevät sitoutumaan tähän yhdessä kehittämiseen ja toteuttamiseen?

Hyvä esimerkki työpaikan yhteistyön toimivuudesta on sinfoniaorkesteri. Jokainen orkesteriin kuuluva tulee työpaikalle oman ”työkalunsa” ja osaamisensa kanssa. Lopputuloksena syntyy jotain paljon suurempaa ja vaikuttavampaa kuin mihin kukaan soittajista yksin pystyisi. Yhteistyön onnistuminen vaatii myös johtajaa tai sparraajaa, joka tässä tapauksessa on kapellimestari.

Mittavan, usean sukupolven ajan jatkuneen, yhteistyön tuloksena Suomi täyttää pian 100 vuotta. Siksi olen varma, että pystymme yhdessä kehittämään suomalaisista työpaikoista niin hyviä kuin vain haluamme. Armollista tässä on se, että työpaikan ja sen yhteistyökulttuurin kehittäminen vaatii aikaa. Ehdit siis ennen toimeen ryhtymistä mainiosti lukea Telmassa kerrotut onnistuneet työpaikkatarinat. Niistä voi löytyä ideoita omaankin toteuttamiseen, vaikka ”kopioi ja liitä” ei toimintamallina sellaisenaan tähän yhteyteen sovellukaan.

Hyödyllisiä lukuhetkiä!

Kenneth Johansson

päätoimittaja

kenneth.johansson@tsr.fi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.