kolumni

23.11.2018

Yhteiskunta pyörii koko ajan

Töitä tehdään koko ajan, riippumatta ­viikonpäivistä, juhlapyhistä ja kellonajasta. Näin on aina ollut ja tulee aina olemaan. ­

Jo tuhansia vuosia sitten metsästys- ja viljelykulttuurissa töihin lähdettiin silloin, kun aika oli otollinen. Teollisen vallankumouk­sen myötä tuli tiettyihin kellonaikoihin sidottu vuorotyö. Nykyinen palveluyhteiskunta on tuonut mukanaan jatkuvan palvelutarjonnan sekä ajasta ja paikasta riippumattomat asiantuntijatehtävät.

Joka neljäs suomalainen tekee vuorotyötä. Vuoro- ja yötyö sopii toisille paremmin kuin toisille. Yökukkujat saattavat hyvinkin viihtyä yötöissä. Toisille taas pienikin muutos normaalista vuorokausirytmistä on kauhistus. Myös ikä vaikuttaa, nuorena sopeutuu paremmin. Vuorotyö ja jopa jatkuvat yövuorot sopivat joidenkin elämäntilanteeseen, esimerkiksi opiskelun ja työn yhdistämiseen.

Vuorotyö ja etenkin yötyö kuormittavat ihmistä sekä fyysisesti että psyykkisesti. Jos unta ei saa tarpeeksi, vireystaso ­laskee, suoriutuminen heikkenee ja tapaturma- sekä onnettomuusriski kasvaa. Vireyden ylläpito yöaikaan on erityinen haaste töissä, joihin liittyy jatkuvaa valvontaa ja valppaana oloa.

Hyvä työvuorosuunnittelu on tärkeää vuorotyössä. Riittävän palautumisen, nukkumisen, terveellisen ruokailun ja säännöllisen liikunnan merkitys korostuu vuorotyötä tehtäessä. Työ­tehtävien vaihtelu vuoron aikana auttaa vireystilan ylläpidossa.

Asiantuntijatyössä piilee toisenlainen työaikariski, työn ja vapaa-ajan sekoittuminen. Työn irrottaminen ajasta ja paikasta mahdollistaa työn tekemisen kotona tai vaikka mökillä. Parhaimmillaan joustavat työaikajärjestelyt tukevat palikoiden yhteensovittamista, pahimmillaan ne johtavat siihen, että työ ottaa ­yli­vallan koko elämästä.

Tietotyössä työaika henkilökohtaistuu. Asiantuntijan on pystyttävä johtamaan itseään. Aivoja ei voi jättää työpöydälle, mutta niitä voidaan käyttää eri tarkoituksiin. Työstä palautumiseen voi parhaiten vaikuttaa huolehtimalla työpäivän pituudesta ja irrottautumalla töistä vapaa-ajalla.

Rauno Hanhela

päätoimittaja

rauno.hanhela@ttk.fi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.