kolumni

25.02.2015

Vid foten av regnbågen

Då man som ung kommer till sin första arbetsplats tänker man att nu börjar den – karriären som likt en vacker båge sträcker sig in i framtiden och i sinom tid avslutas då man går i pension. Vackert så, men en sådan idealkarriär kan nog trots allt kännas ganska trist.

Om man under medarbetarsamtalen med personalen frågar arbetstagaren vad han tror sig göra om fem eller tio år får man sällan ett konkret svar.

Bågen är egentligen en utmärkt symbol för arbetskarriären – och för hela livet. Själv tycker jag att yrkeskarriären bäst kan beskrivas som en regnbåge.

Årets första nummer av Telma visar att många av oss har en yrkeskarriär som är lika färgglad som regnbågen. Gränssnittet mellan de enskilda färgerna är ibland otydligt och det kan vara svårt att skönja var bågen tar slut. I början av karriären kan vi inte veta om vi i något skede kanske måste hoppa över till en annan färgnyans – eller kanske till och med till en kontrastfärg alltså helt byta till ett annat slags arbete.

Man ska inte rygga tillbaka för sådana förändringar. Den som modigt tacklar förändringarna under karriärens gång garanteras en möjlighet att behärskat ta sig vidare till slutet av bågen i stället för att trilla ned från den. Av dem som intervjuas i detta nummer har många gjort just så.

Visserligen kan bågen i en krissituation t o m gå av men den kan lappas ihop och likt en pilbåge åter spännas på nytt. Det gäller bara att hålla i minnet att spänningen inte får utlösas på samma sätt som pilbågen utan betydligt mer behärskat.

Telma fortsätter att behandla viktiga frågor också i år. Försök på era respektive arbetsplatser tillämpa de idéer och uppslag som finns i tidningen. Det behövs inte alltid stora projekt för att man ska lyckas.

Kenneth Johansson

chefredaktör

kenneth.johansson@tsr.fi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.