kolumni

24.11.2021

Välitä toisista työpaikallasi

Psykologinen turvallisuus on jaettu käsitys siitä, että ryhmä on turvallinen henkilökohtaiselle riskin­otolle ja jokainen voi olla oma itsensä ilman, että joutuu naurunalaiseksi, kertoo lehdessämme Kirsi Yli-Kaitala Työterveyslaitoksesta.

Psykologinen turvallisuus on työpaikoilla usein koetuksella. Humapin Olli Viljasen mukaan olemme työpaikalla koko ajan arvioinnin kohteena, jolloin tulee helposti tarve pitää yllä kulissia. Jos et koskaan kysy mitään etkä esitä ideoita tai ajatuksia, säästyt toisten arvioinnilta.

Jotta aitoa keskustelua ja uusia ideoita syntyy, on tärkeää voida olla oma itsensä ja ottaa riskejä ilman pelkoa kielteisistä seuraamuksista. Työntekijöiden välinen avoin vuorovaikutus on jopa yksilöiden kykyä tärkeämpi tekijä tiimin suoriutumisessa. Niinpä psykologinen turvallisuus on mitä suuremmassa määrin myös organisaation tuottavuuteen vaikuttava tekijä.

Läpinäkyvyys ruokkii psykologista turvallisuutta.

Avoimen keskustelun ja dialogin tukeminen on kaikkien yhteinen asia. On uskallettava kertoa myös virheistä ja pohtia yhdessä, miten niitä voisi välttää. Työturvallisuuden kannalta erityisen tärkeää on nostaa esille vaaratilanteita ja keskustella niistä avoimesti. Mitä olisi voinut sattua, miksi vaaratilanne syntyi ja miten vaaratilanteeseen liittyviä mahdollisia onnettomuuksia voi ehkäistä?

Myös valmistelun läpinäkyvyys ruokkii psykologista turvallisuutta. Jos johto uskaltaa tuoda esille keskeneräisiä asioita, kaikkien työyhteisön jäsenten on helpompi tuoda ideoitaan yhteiseen keskusteluun.

Psykologinen turvallisuus tarkoittaa myös toisista huolehtimista.

Muuttuvassa työelämässä myös tehtävänkuvat muuttuvat koko ajan. Ketään ei pidä heittää suoraan uusiin tehtäviin huolehtimatta siitä, että jokaisella on valmius ja työkalut annettujen tehtävien tekemiseen. Työntekijällä pitää olla tunne siitä, että minä osaan tämän ja onnistun tässä.

Psykologinen turvallisuus tarkoittaa myös toisista huolehtimista. Uskallamme toimia rohkeammin, kun tiedämme, että työyhteisö on tukena. Turvallisuuden tunteeseen vaikutetaan johtamisella ja esihenkilötyöllä, mutta yhtä tärkeää on koko työyhteisön keskinäinen arvostus ja luottamus.

 

Rauno Hanhela

Telma-lehden toimitusneuvoston puheenjohtaja

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.