kolumni

23.02.2017

Työstäkin voi sairastua

Telman tämän vuoden ensimmäinen numero pureutuu työperäisiin sairauksiin ja niiden ehkäisyyn. Suosittelen lukemaan lehden, vaikka työturvallisuuden ja -terveyden edistäminen ei jostain syystä kiinnostaisikaan. Lehdestä selviää, mitä seurauksia epäonnistuneista tai tekemättä jääneistä työturvallisuusratkaisuista voi syntyä. Seurauksena voi olla esimerkiksi työperäinen sairaus, ammattitauti, työhön liittyvä sairaus tai työtapaturma. Tuttuja termejä monille meistä, mutta harvoin tulee miettineeksi, mitä ne pitävät sisällään. Termit nivoutuvat helposti yhdeksi sekavaksi vyyhdeksi, ja niitä käytetään osittain jopa toistensa synonyymeinä. Selvästikin kysymyksessä on vaikea asia.

Työperäinen sairaus on käsitteenä melko tuore työn tekemisen historiassa. Työperäisistä sairauksista ei todennäköisesti puhuttu, kun rakennettiin pyramideja. Ehkä ei ollut tarvettakaan. Rakennusmiehen jäädessä tuhansia kiloja painavan kivilohkareen alle hän todennäköisesti menetti henkensä. Työperäisiä sairauksia ei ehtinyt kehittyä. Yllättävää kyllä, tämä tuhansia vuosia vanha työtapaturman aiheuttaja on edelleen olemassa – nyt vain hieman eri muodossa ja erilaisissa töissä. Tosin lehdestä löytyy myös putoavan kivilohkareen aiheuttama vaaratilanne.

Työurien pidentyessä erilaisille kemikaaleille ja fyysisille kuormitustekijöille altistutaan entistä pitempään. Työperäisten sairauksien ehkäisemiseen onkin kiinnitettävä enemmän huomiota, jotta ne eivät söisi niitä hyötyjä, joita työurien pidentämisellä tavoitellaan. Automatisoinnilla on päästy – ja päästään jatkossakin – eroon monista työperäisiä sairauksia aiheuttavista töistä. Monen kohdalla kehitys on samalla lisännyt vaaralliseksi todettua istumatyötä. Työperäisten sairauksien aiheuttaja vain on vaihtunut. Ojasta allikkoon joutumisen riski on siis olemassa, kun pyritään ehkäisemään työperäisiä sairauksia. Siinä onnistuminen edellyttää usean tahon asiantuntemusta.

Kenneth Johansson

päätoimittaja

kenneth.johansson@tsr.fi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.