kolumni

27.02.2019

Työ muuttuu ja ergonomian merkitys kasvaa

Ergonomiset ratkaisut voivat olla haitallisia selän hyvinvoinnille, kerrottiin HS:n Minä väitän -palstalla. Kaikkea voi väittää. Lehmätkin lentävät, jos uskoo Chagallin taiteeseen.

Klikkiotsikot toimivat media-alalla, joka yrittää sopeutua työn murrokseen ja digitalisaatioon siinä, missä muutkin. Perusasiat menevät sekaisin. Kuljetusalan suurin taksifirma, Uber, ei omista autoja. Maailman suurin majoituspalvelu AirBnB, ei omista kiinteistöjä. Klikkiotsikoilla kalastellaan lukijoita.

Omistamisen merkitys ja tarve ovat muuttuneet. Ennen firmat omistivat materiaa ja palkkasivat työntekijöitä huolehtimaan niistä. Nykyään omistetaan aineettomia oikeuksia (IPR). Ennen työpaikalle rekrytoitiin eri alojen osaajia, nykyään vain toiminnan kannalta välttämättömimmät. Nyt tarvittavaa ja satunnaista osaamista voidaan ostaa palveluna sen verran, kun sitä tarvitaan. Työvoima liikkuu.

Työ on muuttunut nopeatempoisemmaksi. Työn murroksessa ergonomian merkitys korostuu. Työ tulisi tehdä tuottavammin ja tehokkaammin kuin aiemmin. Klikkiotsikoilla varmistetaan tuottavuutta. Tehokkuutta saadaan automatisoimalla työtä ja parantamalla työvälineitä.

Kuinka tässä kaikessa hektisyydessä jaksaa ihminen, työntekijä?

Tuottavuus aiheuttaa paineita työskennellä nopeammin, paremmin ja laajemmin kuin muut. Tehokkuus edellyttää enemmän toimintaa ja useammin – eihän siihen ihminen pysty. Korvataanko ihminen koneella?

Kone ja automaatio helpottavat toimintaa. Niiden avulla voidaan korvata ihmisen työtä ainakin osittain. Koneet pystyvät fyysisesti raskaimpiin, tiheästi toistettaviin ja erityistä tarkkuutta vaativiin tehtäviin tarkemmin kuin ihminen, jolle tapahtuu inhimillisiä erehdyksiä, kuten HS:n kirjoittajalle.

Siispä oikaisen virheen: ”Ergonominen ratkaisu ei voi olla haitallinen selän hyvinvoinnille, sillä silloin se ei ole ergonominen. Ergonomisen ratkaisun perusta on, että se edistää ihmisen terveyttä ja hyvinvointia. Jos tavoitetta ei saavuteta, ovat ratkaisukeinot olleet puutteellisia. Tällöin muutetaan ratkaisua.”

Toisaalta, ovatko organisaatioiden perusasiat muuttuneet? Ehkä ne ovatkin kunnossa, vaikka työt ovat vaihtuneet. Edelleen Uber kuljettaa ja AirBnB majoittaa.

Ergonomisen toiminnan tavoitteena on sopeuttaa työ, työvälineet, -ympäristö ja muu toimintajärjestelmä vastaamaan ihmisen ominaisuuksia ja tarpeita. Lähtökohtana on terveellisyyden ja turvallisuuden edistäminen. Työ ja teknologia sopeutetaan ihmiselle eikä toisin päin.

Ergonomia on osa työturvallisuutta. Työturvallisuuden edistämiskeinot perustuvat työnantajien ja -tekijöiden vastuiden määrittelyyn. Työn ja perusasioiden, kuten omistajuuden, muutos aiheuttaa toteutukselle haasteita. Minne voi sijoittaa toimintaa helpottavan työvälineen, kun työntekijän työ on liikkuvaa? Miten saadaan työvälineet kulkemaan työn mukana?

Ergonomiassa on siis kyse arvoista, jotka luovat toiminnan perustan. Näitä arvoja tulee työn murroksessa korostaa, sillä muuten ihmiskone sammuu ja hyytyy.

Virpi Fagerström

Kirjoittaja toimii yrittäjänä Ergomentor Oy:ssä ja VidoMap Oy:ssä.

Yksi vastaus artikkeliin “Työ muuttuu ja ergonomian merkitys kasvaa”

  1. Erkki Laihorinne sanoo:

    Hyvä selvitys ergonomian merkityksestä! Vuosikymmeniä sitten yritin selostaa asiakkaalleni, että selkä pysyy suorana taakkoja nostettaessa. Ei mennyt jakeluun. Asiakkaan koulutus ylempi korkeakoulututkinto.8

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.