Julkaisut

20.06.2016

Toimisto­työläisen ruoka­päiväkirja

Henna Rannikko, Reijo Laatikainen, Talentum 2015

Sain luettavakseni kirjan, joka oli kuin minua varten kirjoitettu. Toimistotyöläisen ruokapäivä varustaa lukijansa terveellisin ja runsain eväin hyvään työpäivään ja parempaan elämään sekä kannustaa armollisella tavalla elämänmuutokseen. Kyseessä on varsin kattava terveysopas, ei pelkästään ravinto-opas.

Toimistotyöläisen ruokapäivä alkaa yöunen merkitystä korostaen, ja sen jälkeen on aamupalan vuoro. Suomalaisten lempijuoman kahvin terveysvaikutteisuuden todistelu ilahduttaa varmasti monia. Aamupäivän ateriointiohjeistusta seuraavat palaveripurtavat, lounas ja välipalat. Iltapäivän vireystilan ylläpitoon löytyvät myös käytännön vinkit. Koukuttavista ruuista varoitetaan ja siitä, miten tärkeää on, ettei tule töistä kotiin paitsi väsyneenä myös nälkäisenä. Iltasyöpöttelystä ja -juopottelusta varoitellaan kirjan loppu­osassa, mukaan lukien ravintolaillallisen kaloripommi.

Oppaan sisällössä vuorottelevat tieteelliset faktat, asiantuntijoiden pohdinnat sekä yksilölliset ohjeet ja reseptit. Nämä olisi voitu erottaa selkeämmin toisistaan. Monia asioita kerrataan toistuvasti, mikä voi toki olla hyödyksikin. Kertaus auttaa oppimaan oleellisen.

Terveellinen ruoka ja varsinkin erityis­ruokavaliot puhuttavat ja kuohuttavat tunteita ajoittain työpaikoilla ja sosiaalisessa mediassa. Kaikki terveelliseksi tai kevyeksi luultu ei välttämättä sitä ole.

On hyvä, että väärät olettamukset oiotaan. Oppaan loppupuolelta löytyy erinomaisina kiteytyksinä toimistotyöläisen ruokapäivän ruokailuohje tunti tunnilta sekä 20-kohtainen lista siitä, miten ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio on järkevää viedä käytäntöön myös iltaisin, viikonloppuisin ja aina.

Opas sopii laajemmallekin kohderyhmälle kuin toimistotyöntekijät. Toisaalta tiivistetympää versiota lukisi varmaan useampi työntekijä. Toimistotyöläisen ruokapäivän kirjoittajien Henna Rannikon ja Reijo Laatikaisen tieteellinen pätevyys yhdistettynä inhimilliseen ja käytännönläheiseen kirjoitustyylin kannustaa ainakin minua elämäntapamuutokseen hallitusti, iloisesti, pienin askelin. Kiitos kirjoittajille, hyvältä maistuu!

Kirjoittaja on asiantuntija, yksityiset palvelualat ja työhyvinvointi, Työturvallisuuskeskus TTK

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.