kolumni

13.09.2021

Tidningen Telma förnyades

Den förnyade Telma-tidningens teman och artiklar behandlar även i fortsättningen aktuella arbetslivsteman på ett heltäckande sätt, men det visuella uttrycket och behandlingen av olika innehåll har ändrat form. Vi gör tidningen för er läsare och därför är det viktigt att vi får feedback av er. Feedback kan skickas till adressen telma@telma-lehti.fi.

Vi lever i en tid då arbetslivet förändras snabbt. I det här numret har vi sammanställt information och tips om många intressanta ämnen, till exempel kommunikation inom arbetsgemenskapen, tillgänglighet, att pimpa sitt jobb och hybridarbete.

I dag gäller det att hela tiden ta hänsyn till informationssäkerheten, eftersom allting finns på nätet. En enorm mängd information finns sparad och känsliga uppgifter skickas enkelt via nätet.

Som tur är går det också att förebygga våld i arbetet.

Sociala medier har fört med sig mycket som är gott, men också mycket som är negativt. Det förekommer överdriven negativ feedback och till och med hård mobbning och riktade trakasserier. Vi kan kanske inte påverka andras uppförande, men vi kan däremot ta fram handlingsmodeller för att förebygga risker relaterade till sociala medier och behandla situationerna.

Ett av de arbetssäkerhetsproblem som ökar mest är våld och hot om våld i arbetet, i synnerhet inom social- och hälsovårdssektorn. Som tur är går det också att förebygga våld i arbetet.

Det är viktigt att partiellt arbetsföra får sysselsättnig, med tanke på såväl varje individ som hela samhället. Vi berättar hur det går att främja sysselsättningen och vad en arbetsförmågekoordinator gör.

Vad har vi lärt oss om coronapandemin?

När vi talar om den här tiden, kommer coronan självklart upp. Vad har hänt i och med pandemin på arbetsplatserna och hur har allting varit möjligt? Vad har vi lärt oss och vad kommer att bli kvar när vi återgår till det nya normala? Betydelsen av hälsa och säkerhet har ökat inom alla arbeten, nu också allt mer i kontorsarbete. Identifieringen av faror, riskbedömningen och samarbetet inom arbetarskyddet har utvecklats i och med coronaberedskapen. Låt oss göra dessa positiva förändringar till bestående handlingsmodeller också i framtiden.

 

Rauno Hanhela

Redaktionsrådets ordförande

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.