kolumni

25.02.2015

Sateenkaarella

Harva nuori ajattelee ensimmäiseen työpaikkaan tullessaan, että aloitanpa tässä nyt työkaaren, joka kauniisti kaartuen päättyy aikanaan hallittuun laskeutumiseen eläkkeelle. Hyvä niin, sillä tällaisen ihannekaaren toteutuminen voisi olla työurana jopa tylsä.

Kun kehityskeskustelussa pohditaan, missä henkilö näkee itsensä viiden tai kymmenen vuoden kuluttua, ei kovin selkeitä vastauksia tahdo löytyä.

Kaari on muotona oivallinen kuvaamaan työuraa – kuten koko elämääkin. Kaikista maailman kaarista sateenkaari kuvaa mielestäni parhaiten työkaarta.

Vuoden ensimmäinen Telma-lehti osoittaa, että monilla meistä on sateenkaareen verrattava värikäs työura. Värien rajapinnat ovat vähän utuiset ja epäselvät, eikä työuran loppupäätä oikein hahmota. Työuran alussa emme voi tietää, pitääkö jossain kohtaa työkaarta siirtyä viereiselle värille – vai peräti vastavärille eli aivan toiseen työhön.

Tällaista muutosta ei pidä säikähtää, sillä rohkeus muutoksiin työuran varrella takaa mahdollisuuden pysyä kaarella ja päästä työn imua puhkuen hallitusti sen toiseen päähän. Näin ovat tehneet monet tässä lehdessä haastatellut henkilöt.

Vaikka kaari kriisitilanteessa jopa katkeaisi, sen voi korjata ja taivuttaa uudelleen haluttuun kireyteen; ikään kuin jousipyssyn. On vain varottava, että jännitys ei purkaudu jousipyssyn tapaan, vaan huomattavasti hallitummin.

Telma jatkaa tärkeiden asioiden parissa tänäkin vuonna. Soveltakaa lehdestä saamianne ideoita omalla työpaikallanne. Onnistumiseen ei aina tarvita isoja projekteja.

Kenneth Johansson

päätoimittaja

kenneth.johansson@tsr.fi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.