kolumni

03.12.2015

Riskin ottajien aika

Elämme riskipuheen aikaa. Ihailemme riskien ottajia, uusia yrittäjiä kannustetaan ottamaan riskejä, ja ylipäätään elämässä ”riskien ottajat menestyvät”. Tämä on positiivista riskipuhetta. Meidän täytyy rikkoa rajoja, ajatella uusia mahdollisuuksia ja tarttua niihin rohkeasti kiinni.

Mutta toisessa tilanteessa riskipuheella ei menesty. Jos kohtaan työnhakijan, joka ilmoittaa heti, että on ennakkoluuloton riskinottaja, papereihini piirtyy ensimmäinen iso kysymysmerkki. Tai jos kotini ikkunaremontin tarjouskierroksella saan tarjouksen, jossa lukee: ”olemme rohkea yritys, joka ottaa riskejä”, se ei tule todennäköisesti valituksi. On paikkoja, joissa riskit vieroksuttavat.

Tässä piilee riskipuheen kaksijakoisuus. Pitkällä tähtäimellä hyvin menestyvät työpaikat ja yritykset – alasta riippumatta – nimenomaan välttävät riskejä. Ne tunnistavat vaarat ja arvioivat riskit huolellisesti. Sen jälkeen syntyvät päätökset, miten riskeiltä suojaudutaan. Riskin ottaminen on silloin ikävä asia, ei muotia.

Tämän vuoden Tapaturmapäivän kampanja kannustaa meitä tekemään lopun hopusta. Kiire on yksi suurimmista riskeistämme. Kiire hyväksytään usein, sitä ja sen syitä taidetaan edelleen arvioida aika huonosti.

Monilla työpaikoilla ja menestyvissä organisaatioissa osataan varautua muuttuviin tilanteisiin ja erilaisiin riskeihin. Siitä on hyviä esimerkkejä tämän lehden sivuilla niin rakentamisen ja teollisuuden aloilta kuin palvelutyöstäkin.

Älä anna riskipuheen jallittaa vaan käytä järkeäsi ja ota se haltuun.

Ville Saarikoski

Telman toimitusneuvoston vt. puheenjohtaja

ville.saarikoski@ttk.fi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.