kolumni

09.05.2018

Rekrytointi ja perehdytys – työpaikan rakennusaineet

Kymmenen vuotta Telmaa -juhlavuoden toisen lehtemme teema vie minun ajatukseni ensimmäisenä sanaan työnantajamielikuva. Rekrytointi lähtee siitä. Kaikki työpaikat haluavat antaa itsestään hyvän kuvan ja saada parhaat osaajat hakeutumaan omaan työporukkaansa. Hyvä työympäristö, joustavuus ja osallistava kehittäminen ovat esimerkkejä houkuttelevuuteen vaikuttavista asioista.

Itse rekrytointi on prosessi, jota ei voi tehdä liian huolellisesti. On molempien osapuolten kannalta tärkeää, että juuri oikea henkilö tulee valituksi. Jos hakijoita on paljon, jo esiseulontavaihe on ratkaiseva. Siinä voi helposti missata hyvänkin hakijan, jos seulontakriteerit ovat väärät.

Valintavaiheessa painavat monet seikat. Millaista henkilöä ja osaajaa haemme juuri tähän paikkaan? Millaisen vaikutuksen tämä henkilö tulisi tekemään työyhteisöömme? Uutta työntekijää ei palkata pelkästään siihen hetkeen, vaan myös tekemään tulevaisuuden työtä. Mitä se meillä tarkoittaa käytännössä?

Rekrytoinnissa on hyvä pohtia myös sitä, millaista kokonaisuutta haluamme työpaikastamme rakentaa. Olisiko kenties mahdollista rekrytoida osatyökykyinen henkilö? Entä ulkomaalaistaustainen?

Kun uusi työntekijä tulee taloon, alkaa huolellinen perehdyttäminen. Perehdytyksen painotukset vaihtelevat riippuen esimerkiksi työn vaarallisuudesta. Perehdytyksellä on aivan erityinen rooli esimerkiksi jatkuvasti muuttuvilla rakennustyömailla, joissa myös työporukka vaihtuu koko ajan.

Perehdytyksen kautta uusi työntekijä hitsautuu työyhteisöön ja tuntee olevansa osa porukkaa. Perehdytys on myös vuorovaikutteista. Sen yhteydessä on oivallinen tilaisuus hyödyntää uuden henkilön näkemyksiä ja havaintoja työpaikastamme. Perehdytys ei ole vain tietty ajanjakso uuden työn alussa, vaan se jatkuu parhaimmillaan koko työuran ajan.

Rekrytointiteemaan liittyen on syytä huomioida myös jo organisaatiossa olevat, työssä oppiminen ja kehittyminen sekä sisäiset siirrot ja työnkuvan muutokset. Sitäkin näkökulmaa on lehdessämme käsitelty.

Rauno Hanhela

päätoimittaja

rauno.hanhela@ttk.fi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.