Julkaisut

22.02.2018

Paha johtaminen – Mahdottoman tehtävän äärellä

Tarja Turtio, Kauppakamari 2017

Onko hyvä johtaminen lähtökohtaisesti mahdoton tehtävä?

Johdon konsultti ja psykologi Tarja Turtio pohdiskelee kirjassaan, mitä paha tai pikemminkin huono johtaminen (bad leadership) on. Pääosa kirjasta keskittyy silti siihen, miten yhteistyötä v­oi yrityksissä kääntää terveempään suuntaan.

Kirjan aihepiiri on haasteellinen, ja kaikki edellä mainittu on sisällytetty vain 160 sivuun. Kirjan keskeisin teoreettinen vaikuttaja lienee yhdysvaltalainen julkisjohtamisen professori Barbara
Kellerman. Hänen mukaansa pahan johtamisen taustalla ovat ”egoistiset motiivit, vietit ja halut”. Toisaalta Kellerman tuo esiin, että johtaminen on moniulotteinen systeeminen ilmiö, johon me kaikki osaltamme vaikutamme: kaikesta ei siis voi syyttää vain yhtä luonnehäiriöistä.

Tästä lähtökohdasta Turtio tuo esiin muun muassa työyhteisötaidot ja johtamisen kymmenen teesiään. Yksi näistä on, että johtaminen on lähtökohtaisesti mahdoton tehtävä. Siihen kohdistuvat odotukset ja tulkinnat kun eivät pohjaa vain järkeen.

”Ei ole tavatonta löytää itsestään piirteitä, jotka kielivät pahuudesta. Negatiivisuus on mieleemme sisäänrakennettuna.”

Haastavan kirjan helpointa antia ovat omille palstoilleen erotetut Psykologin kysymyspalsta ja Narrin provosoivat huomiot, käytännön vinkkejä unohtamatta. Lisäksi mukana on erilaisia tehtäviä ja kolme yksilöesimerkkiä.

Kirja muistuttaa lisäksi, että meidän jokaisen pitäisi välttää tulkintojemme esittämistä totuuksina. Se koskee tietysti tätä kirjaesittelyäkin.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.