Pekka Järvisen kirjaa Onnistu esimiehenä. Järvisen kirja on kestänyt aikaa ja miksipä ei kestäisi: esimiehenä toimimisen haasteet eivät vanhene kovin nopeasti. Toki johtamisen ja organisaatioiden trendit muuttuvat, mutta perustasta paljon pysyy samana. " /> Onnistu esimiehenä - TELMA

Julkaisut

23.02.2017

Onnistu esimiehenä

Pekka Järvinen, Sanoma Pro Oy 2016

12. painos vuonna 2016. Alun perin ilmestynyt vuonna 2001 ja matkan varrella uusiutunut. Mikään muu termi kuin klassikko ei kuvaa paremmin Pekka Järvisen kirjaa Onnistu esimiehenä. Järvisen kirja on kestänyt aikaa ja miksipä ei kestäisi: esimiehenä toimimisen haasteet eivät vanhene kovin nopeasti. Toki johtamisen ja organisaatioiden trendit muuttuvat, mutta perustasta paljon pysyy samana.

Näitä Järvinen nimittää Toimivan työyhteisön perustaksi: 1) Selkeä organisaation perustehtävä on kaiken pohjalla 2) Työntekoa tukeva organisaatiomalli 3) Työntekoa palveleva johtaminen 4) Selkeät työjärjestelyt 5) Yhteiset pelisäännöt 6) Avoin vuorovaikutus ja 7) Toiminnan jatkuva arviointi.

Esimiehenä onnistuminen vaatii erilaisia taitoja, joista käytännössä juuri mikään ei ole synnynnäistä. Esimieheksi voi kasvaa oppimalla ja harjoittelemalla. Kukaan ei ole valmis ensimmäisessä esimiestehtävässään, mutta joskus sille tielle on lähdettävä, kun tehtävä kutsuu ja siihen uskalletaan nimittää pätevä ihminen. Tärkeää on myös hyvä tahto ja tiimipeli puolin ja toisin: on haluttava, että alaiset onnistuvat, ja on haluttava, että esimies onnistuu tehtävässään.

Esimiehen tulee ymmärtää oman tehtävänsä merkitys. Mikä on hänen roolinsa toisaalta asioiden sujuvuuden takaajana ja porukan keskellä kaikkien kanssa sekä mikä on hänen roolinsa katsoa asioita kauempaa, eri tasolta.

Hyvä ja pätevä esimies luottaa itseensä. Hän haluaa palvelukseensa itseään pätevämpiä alaisia, koska tällöin kaikki on helpompaa, myös asioiden delegointi. Esimiehen täytyy uskaltaa ja kyetä myös haastamaan omaa esimiestään ja ylempää organisaatiota aina hallitustasolle saakka. Esimiehen täytyy pystyä vastaamaan alaisilleen kysymykseen, mitä organisaatiolta ja heiltä halutaan.

Järvinen käy yhteensä 31 esimerkin kautta läpi esimiestyön ja laajemminkin organisaation kehittymisen haasteita. Ne ovat elävää elämää, eivät teoriaa. Tässä onkin Järvisen klassikon yksi suurimmista vahvuuksista: se yhdistää hyvin teoriaa ja käytäntöä eli aitoa ääntä työpaikkojen arjesta. Tällaista on elämä organisaatioissa ja tällaisia ovat johtamisen peruskivet.

www.talentumshop.fi

Kirjoittaja on kehittämispäällikkö Työturvallisuuskeskus TTK:ssa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.