kolumni

03.09.2019

Nuoret töissä

Tulevaisuus on nuorten. Mikäli nykyinen syntyvyyskehitys jatkuu, niin tulevaisuudessa nuoria on työelämässä nykyistä vähemmän. Siksi on tärkeää, että nuoret saavat työelämästä myönteisen, mutta samalla realistisen kuvan. Nuoria kannattaa hyödyntää työpaikoilla työharjoittelijoina tai tuuraajina esimerkiksi kesäisin. Näin moni työnantaja jo tekeekin. Samalla on huomattu, että uusia ideoita syntyy, kun kokeneemmat ja nuoret tekevät töitä yhdessä.

Nuoria motivoivat työssä osittain eri tekijät kuin meitä kypsemmässä iässä olevia. Nuorille työn on oltava mielekästä ja työyhteisön terve ja kannustava. Esimiesten on pystyttävä perustelemaan nuorille, mitä oma organisaatio tekee ja miksi se on tärkeää. Myös työn ja muun elämän rajapinta on nuorilla joustavampi kuin kokeneemmilla työntekijöillä. Tähän sisältyy riskejäkin, sillä nuori ei välttämättä huomaa riittävän ajoissa uurastavansa liikaa.

Diginatiivit ovat sosiaalisessa mediassa tottuneet nopeaan reagointiin. Tämä tottumus siirtyy automaattisesti heidän mukanaan työelämään. Käytännössä se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että nuoret odottavat työstään palautetta esimiehiltä ja kollegoilta mahdollisimman nopeasti. Tilanne muuttuu vähitellen, sillä ennen pitkää esimiehet ja kollegatkin ovat nykyistä somesukupolvea.

Mikä sitten säilyy tässä työelämän murroksessa? Mielestäni perehdytyksen merkitys on tulevaisuudessakin äärimmäisen tärkeä. Nuorille on korostettava työturvallisuuden merkitystä heidän siirtyessään työelämään – mielellään jo ennen sitä. Tässä on esimiehillä keskeinen rooli. Samoin nuorten uupumisen ehkäisemisessä. 25-30- vuotias työssä uupunut ei ole kenenkään etu.

Pidetään yhdessä huoli siitä, että päiväkotien pihoilla kukoistava kekseliäisyys, innokkuus, uuden kokeilemiseen ja kaverihenki saadaan säilytettyä myös työssä.

Lopuksi kiitos kaikille, jotka suostuitte haastateltaviksi ja kuvattaviksi tähän Telmaan. Esimerkkinne osoittavat, että voimme kaikki kehittää työtämme ja työpaikkojamme entistä paremmiksi.

Kenneth Johansson

Päätoimittaja

kenneth.johansson@tsr.fi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.