Julkaisut

28.11.2017

Myötätunnon mullistava voima

Anne Birgitta Pessi, Frank Martela, Mia Paakkanen, PS-kustannus 2017

Aamulla työpaikan kahvipisteelle kerääntyy väkeä. Vaihdetaan muutama sana tuoreimmista uutisista ja ehkä sovitaan lounaspaikka.

Tuore kirja avaa hienosti sen, mitä arkitodellisuus työpaikalla on: jollakin on menossa aviokriisi, toisella takana huonosti nukuttu yö ja joku on ehkä löytänyt unelmiensa asunnon. Työssä ei voi jättää minäänsä naulakkoon kuin takkiaan.

Superihmisyys ja tehokkuus ovat olleet tavoiteltavia arvoja varsinkin taloudellisen kurimuksen vuosina. Suorittajien sisällä on kuitenkin tavallisia ihmisiä.

Monelle on varmasti tuttua raataa töissä päivästä toiseen jaksamisen rajoilla ilman, että kukaan sitä huomaa. Maaliin vedetty projektikin jää noteeraamatta.

Eräs kirjan viisauksista on, että myötätuntoisuus ja ihmisen näkeminen näkyvät myös taseen viimeisellä rivillä. Ihminen, joka tulee kuulluksi ja tuntee kuuluvansa porukkaan, on myös työssään tuottelias, motivoitunut ja luova. Innovatiivisuus on itsestäänselvyys bisneksen tekemisessä, mutta se vaatii arvostavan ja turvallisen työyhteisön.

Kaikki kirjan kirjoittajat ovat olleet tutkijoina, ohjausryhmän jäseninä tai yhteistyökumppaneina Tekesin ja Helsingin yliopiston rahoittamassa CoPassion-­hankkeessa. Pari vuotta kestäneen tutkimuksen anti on nyt koottu yksiin kansiin.

Myötätunto on liiketoiminnan nouseva trendi, jota ei ole juurikaan tutkittu organisaatioissa. Teos on avaus myös tieteellisellä puolella. Se luo käsitteitä ja sanastoa, jotka helpottavat myötätunnon ja innon jalkauttamista yrityksiin ja yhteisöihin.

Kirja vastaa muun muassa kysymykseen, mitä myötätunto merkitsee organisaatioiden arjessa ja vuorovaikutuksessa eri kumppaneiden kanssa. Se sisältää yhteensä 15 lukua, joiden lopussa on tiivistelmä sekä nasevat vinkit yksilöille, tiimeille ja johtajille.

Myötätunnon mullistava voima on myös oivallinen käsikirja syvempään ymmärrykseen ihmisluonteesta ja myötätunnon olemuksesta. Se soveltuu kaikille työ­yhteisön kehittämisestä kiinnostuneille.

Kirjan luettuaan voi heittää olan yli luutuneen asenteen siitä, että myötäeläminen työpaikalla on yksityiselämän liiallista vatvomista. Aamukahvikeskustelusta voi jäädä myös voimaannuttava tunne.

www.ps-kustannus.fi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.