Julkaisut

22.06.2016

Menestyvän projektin vuorovaikutus – Kysy, kuuntele ja coachaa

Raija Heimonen, Tuula Nurmiluoto, Suomen Projekti-Instituutti Oy 2016

Työni työturvallisuuden ja -hyvinvoinnin asiantuntijana perustuu projektimaiseen työtapaan eri­laisissa verkostoissa. Osasta projekteja olen itse vastuussa, osassa olen ryhmän jäsenenä. Toiveikkaana tartuin siis Raija Heimosen ja Tuula Nurmiluodon uuteen e-kirjaan, jossa kuvataan business coachingin käyttöä strategisissa projekteissa, joissa määrätietoisesti halutaan saavuttaa tavoitteet, varmistaa asiantuntijoiden työhyvinvointi ja minimoida henkilöriskejä.

Menestyvän projektin vuorovaikutus -kirja koostuu tarinasta, teoriasta ja harjoittelusta. Tarina kuvaa projektia arjen erilaisten vuorovaikutustilanteiden ja johtamisen haasteiden äärellä. Tarinan lomassa on pohdintatehtäviä henkilökohtaista reflektointia varten. Kirjan tieto-osuudessa valotetaan coachingin taustateorioita ja esitellään käytännön harjoituksia.

Kirja tempaa mukaansa tarinaa seuraten tehden eläväksi työyhteisön ajankohtaisia aiheita, projektimaisen työn erityispiirteitä sekä erityisesti vuorovaikutuksen merkitystä onnistumisessa. Se kannustaa pohtimaan omaan työhön liittyviä haasteita, työhyvinvointia edistäviä tekijöitä sekä rohkeasti vaikuttamaan totuttuihin toimintatapoihin ja asenteisiin työpaikalla. Tarina Puurtisesta porukoineen välillä ihastuttaa, välillä ärsyttää. Juhlahumua ehkä olisi voitu kuvata lyhyemmin.

Kirjasta löytyy hyviä käytännön vinkkejä esimerkiksi palaverikäytäntöjen kehittämiseen, ristiriitatilanteiden ratkaisuun, ikä- ja muutosjohtamiseen, itsensä johtamiseen sekä stressin ja ajan hallintaan. Kirja tekee tutuksi coachingin, prosessin, jossa coach eli valmentaja auttaa coachattavia ottamaan käyttöön omia psykososiaalisia voimavarojaan asettamiensa tavoitteiden saavuttamiseksi. Kokonaisvaltainen ihmiskäsitys ja ajatus, että ihminen on oman elämänsä paras asiantuntija, ovat valmennuksen ydintä.

Suosittelen lämpimästi kirjaa luettavaksi ja coachausta oman kokemuksenikin perusteella jaksamisen ja menestymisen tueksi. Kirjasta hyötyvät erityisesti projektimaista asiantuntijatyötä tekevät, esimiehet, tiimin vetäjät sekä työyhteisöiden kehittäjät. Coaching tukee parhaimmillaan myös työn ja yksityiselämän yhteensovittamista, kun työhön liittyvät ongelmatilanteet voidaan puida turvallisesti työn puitteissa. Joskus on tullut nautittua tiimin kesken juhlava lounas onnistuneen projektin päätteeksi, mutta villit bileet… harkintaan!

Kirjoittaja on Työturvallisuuskeskus TTK:n asiantuntija (palveluryhmä, yksityiset palvelualat, työhyvinvointi)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.