Julkaisut

18.02.2021

Kuka olet ja mikä voisit olla?

Perttu Pölönen

Tulevaisuuden identiteetit

Otava

Olemme kasvaneet näkemään itsemme ja muut tilastojen ja kategorioiden kautta. Entä jos sen sijaan kertoisimmekin itsestämme tarinoita? Näin kysyy Tulevaisuuden identiteetit -kirjan kirjoittaja Perttu Pölönen.

Monilahjakkuudeksi kuvattu Pölönen on opiskellut tulevaisuuden megatrendejä Piilaaksossa, perustanut koulutusalan yrityksen Myanmariin ja noussut 35 lupaavimman eurooppalaisen innovaattorin listalle.

Kirjassaan hän haluaa ravistella ihmisiä pois vakiintuneesta tavasta käyttää ammattinimikettä tai titteliä identiteetin jatkeena. Työelämän pirstoutuessa identiteetti kannattaa pikemminkin rakentaa taitojen ja ominaisuuksien varaan.

Kirja jakautuu kahteen osaan, teoriaan ja käytäntöön. Ensimmäisessä osassa pohditaan identiteettiä ja sen muodostumista niin kulttuurin, politiikan, valintojen kuin muutostenkin kautta.

Toisessa osassa hypätään syvemmälle Pölösen ideoimiin taitotitteleihin. Olemme kaikki sekoitus erilaisia taitoja ja monipuolista osaamista, joka pitäisi sanoittaa ymmärrettävämmin. Taitotittelit eivät kuvaa ammattia, vaan toimintaa. Voisitko olla kirkastaja, yhteyttäjä, komponeeraaja, vaalija, värittäjä, joustavoittaja tai aistittaja? Vai kenties jotain ihan muuta? Tai sekoitus näitä kaikkia?

Esitellessämme itsemme tuntemattomalle kerromme yleensä ensimmäisenä ammattinimikkeemme. Kun maailma muuttuu ja työpaikat vaihtuvat uusiin, meidän tulisi kyetä näkemään itsemmekin uudella tavalla.

Perinteiset ammattinimikkeet eivät aina kerro, mihin ongelmaan työ vastaa. Sen sijaan, jos kerrot olevasi kiteyttäjä, pelkkä sana kuvaa miksi henkilöä tarvitaan. Opettajat, valmentajat ja konsultit voisivat olla kiteyttäjiä, lakimiehet, poliisit ja vartijat sovittelijoita ja lääkärit, terapeutit ja palomiehet helpottajia.

Taitotittelien idea on mahdollistaa liikkuvuus eri ammattien välillä. On helpompaa nähdä itsensä taitotittelin kautta, sillä silloin mahdollinen ammatinvaihdos ei tunnu siltä kuin hylkäisi jotain.

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.