Julkaisut

11.09.2017

Kuinka vaihdan leipätyön unelmieni uraan

Satu Rämö ja Hanne Valtari, WSOY 2017

Harvassa lienevät ne, jotka eivät koskaan hankalan työpäivän päätteeksi olisi miettineet, mitä kaikkea muuta mieluummin tekisivät kuin nykyistä leipätyötään. Olisipa mahdollista tehdä harrastuksesta ammatti, vaihtaa tylsä leipätyö ”kermakakkua ja skumppaa” -uraksi, jossa joka päivä saisi tehdä vain sellaisia asioita, mistä itse pitää. – Ja saada vieläpä rahaa jostain sellaisesta, jonka tekemisestä olisi yleensä valmis maksamaan muille. Olisiko se mahdollista?

On se, todistavat Satu Rämö ja Hanne Valtari, jotka kirjoittivat käytännönläheisen kirjan omista kokemuksistaan maustettuna muutamalla eri alojen huippuammattilaisen tarinalla. Satu Rämö on toimittaja, desingkaupan pitäjä, matkailuyrittäjä, bloggaaja ja kirjailija, joka asuu perheensä kanssa Islannissa. Hanne Valtari on helsinkiläinen ammattibloggaaja, toimittaja ja tuottaja.

Sujuvaa tekstiä on ilo lukea, sekä kirjoittajien omat että haastateltujen tarinat ovat mielenkiintoisia ja myös opettavaisia. Kokemuksia ei silti katsella ruusunpunaisten silmälasien lävitse, vaan myös ikävämmät hetket tuodaan esille – ja kuinka niistä päästiin yli tai ohi.

Aluksi kirja ohjaa miettimään, kuinka voisi tunnistaa sen, mitä haluaisi tehdä, ja sen jälkeen pohtimaan, voisiko siitä oikeasti tehdä työn. Kirja kertoo myös sudenkuopista, kuinka esimerkiksi rämmitään yli kuolemanlaaksosta, jonka lähes jokainen uusi yritys alkutaipaleellaan kohtaa.

Kirja muistuttaa myös pitämään huolta itsestään ja omasta luovuudesta: kuinka voi saada vuorokauden tunnit riittämään silloin kun työ on intohimo ja miten voi yhdistää työn ja perheen. Se kertoo suoraan, kuinka esimerkiksi bloggaamisesta tehdään taloudellisesti kannattava päätyö ja millaista on pienen kaupan tai kahvilan pitäjän arki. Arvokkaita ohjeita jaetaan muun muassa oman työn hinnoittelusta ja asiakassuhteiden sekä brändin rakentamisesta. Jokaisen luvun jälkeen esitetään kysymyksiä, jotka ohjaavat lukijaa pohtimaan aihetta omalta kohdaltaan.

Parhaiten kirja sopii niille, jotka harkitsevat yrittäjiksi ryhtymistä, mutta se on kiinnostavaa ja luettavaa ja tarjoaa hyvän pallotteluseinän kaikille unelmahommista satunnaisemminkin haaveileville.

wsoy.fi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.