kolumni

03.12.2014

Karriären inne på slutrakan

Eftersom jag är inne på slutrakan av min karriär är det dags för mig att ta en titt i backspegeln, och fråga vad jag fått ut av arbetslivet. Lyckades jag anpassa jobb och fritid till varandra? Är det något jag borde ha gjort på annat sätt? Var jag bara ett stycke drivved som fördes av strömmen, livet gled iväg utan styrning och aktiva konsekventa beslut? Vi är många som i slutet av karriären funderar över dessa frågor. Några säkra svar finns ändå inte.

Der är lätt att vara efterklok. Själv tror jag nu att jag borde ha satsat mer på mitt eget liv i stället för att helt leva på villkor som dikterats av jobbet. Så känns det nu efter många år, men i ungdomen då karriären var som mest hektisk tänkte jag aldrig på det. Jag levde i nuet och gick helt upp i mitt arbete. Så gör många och stannar upp först då de tvingas till det, eller som jag, då karriären närmar sig sitt slut.

Slutsatsen blir att mycket i livet berott på slumpen, man har helt enkelt varit på rätt plats vid rätt tid. Man har vågat ta en medveten eller omedveten risk och varit nyfiken.

Med mer än 47 års arbetserfarenhet kan jag med fog säga att var och en borde stanna upp under karriären och fundera över vad som är viktigt och möjligt. Ett hopp ut i det okända ut från ekorrhjulet, kan bli räddningen och avgörande förbättra livskvaliteten. Att samordna arbete och familj kräver god vilja. Det gäller att våga gå in för modiga och fördomsfria lösningar. Det är inte alltid så lätt, men för det mesta lyckas det.

Jorma Löhman

huvudredaktör

jorma.lohman@ttk.fi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.