kolumni

10.09.2018

Kan robotarna fixa våra kemikalieproblem?

Det finska ordet för kemikalier – kemikaali –  är egentligen ganska sympatiskt.  Den första leden får mig att tänka på staden längst upp i Bottenviken, medan den senare leden (kaali) för tankarna till den av näringsterapeuterna så hyllade och hälsosamma kålen.  Men den trevliga termen är vilseledande, eftersom man i många yrken fortsättningsvis exponeras för kemikalier, t ex. då man river konstruktioner som innehåller asbest och i somras exponerades många för den tryckande hettan. Man kan bara föreställa sig hur det kändes att iförd skyddsutrustning jobba med att riva asbest-konstruktioner och göra annat liknande arbete då temperaturen pendlade kring 30 –gradersstrecket.

Särskilt stor är kemikalieexponeringen bland dem som river byggnader eller jobbar med kompositplast. Företagen som kontinuerligt hanterar kemikalier vet också vilka riskerna är och hur de ska tacklas. I detta nummer presenterar vi bl a Neste och Kiilto, två företag vars hela verksamhet bygger på kemikalier. Då jag läste artiklarna kändes det nästan otroligt att det i många företag inte ens finns en kemikalieförteckning eller skyddsdatablad för de kemikalier man använder. Detta kan man verkligen kalla likgiltighet och ointresse.

Särskilt stor är kemikalieexponeringen bland dem som river byggnader eller jobbar med kompositplast.

Teknologin och det nya sättet att jobba för med sig nya risker som vi borde kunna skydda oss emot senast i det skedet då den nya arbetsmetoden eller teknologin tas i bruk. Om man t ex talar om arbetssäkerhet kommer man kanske inte spontant att tänka på att 3D –skrivarna ger ifrån sig småpartiklar som kan vara skadliga för hälsan.  Också den mycket populära återvinningen av material kan bjuda på överraskningar för dem som hanterar det återvunna materialet.

Jag tror att du kan få nya idéer när du läser detta nummer. Själv började jag fundera över om man i större utsträckning kunde använda robotik t ex inom kemikaliehanteringen och tillverkningen i stället för att använda robotarna inom omsorgstjänsterna.  Robotarna är bättre än vi mänskor på att stå emot småpartiklarna i luften och i motsats till åldringarna är kemikalierna inte heller rädda för robotarna.

Kenneth Johansson

redaktionsrådets ordförande

kenneth.johansson@tsr.fi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.