kolumni

17.09.2015

Johtaja, homo sapiens?

Hakusanalla johtaja löytyy internetistä noin 4,8 miljoonaa tulosta. Sana johtaminen tuottaa 590 000 osumaa. Kyseessä on kuitenkin selvästi tärkeä asia. Mistä johtamisessa on kysymys? Ilkeämieliset väittävät, että konsultit ovat sekoittaneet koko johtamisen ajatuksen kehittäessään uusia termejä ja ismejä. Johtamista käsittelevässä kirjallisuudessa muistan itsekin nähneeni ainakin termit valmentava johtaja, tunne-, tieto-, henkilö-, innovaatio-, muutos-, prosessi-, strategia- ja kehittämisjohtaja, palveleva johtaja sekä edestä johtaja. Koska viestintä on tunnetusti vaikeaa, myös johtamisesta keskusteltaessa on syytä varmistaa, että puhumme samasta asiasta.

Kannattaako muutenkin monimutkaista ja moniulotteista asiaa hankaloittaa termisekamelskalla? Johtaja on ihminen (homo sapiens), joka persoonallaan, osaamisellaan ja tunteillaan päättää vastuulleen kuuluvat asiat yleensä puutteellisin tiedoin. Lisäksi johtajan kuuluu taata luotsaamilleen joukoille turvallinen, luottamukselle rakentuva työyhteisö, jossa jokainen voi näyttää osaamisensa, tehdä parhaansa ja kokea onnistumisia. Tästä seuraa lähes automaattisesti organisaation menestyminen. Väite, jonka mukaan johtaja itse on onnistunut työssään silloin, kun hänestä on tullut tiiminsä heikoin lenkki, pitää mielestäni osin paikkansa. Johtajan on tietysti hyvä huomata tuo hetki hieman ennen muita.

Telma on jälleen täynnä hyviä juttuja ja upeita kuvia työtään tekevistä ihmisistä. Käsittelemme johtamista eri näkökulmista, ja jutut herättävät varmasti ajatuksia, innostusta ja kokeilunhalua monilla työpaikoilla. Ollako patruuna, pormestari vai vuokrajohtaja, siinä pulma. Kun olet sen ratkaissut, voit johtaa itsesi tutustumaan Telman uuteen verkkolehteen!

Kenneth Johansson

Telman päätoimittaja

kenneth.johansson@tsr.fi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.