kolumni

08.05.2019

Jobbet är rörlig och arbetstagaren får följa med

I detta nummer får vi bland annat veta vad en sotare, hemvårdare, hissmontör, långtradarchaufför och naturfotograf jobbar med. Gemensamt för dem alla är att de har ett rörligt arbete.

Det finns rörligt arbete av många olika slag. Den gemensamma faktorn är vanligtvis att jobbet är fritt, ganska självständigt och omväxlande. Om arbetet utförs utomlands ger de främmande kulturerna som arbetstagaren möter en extra krydda.

Till det rörliga arbetets avigsidor hör att det ofta utförs i en orolig arbetsmiljö där ergonomin lämnar övrigt att önska. Och den som ska jobba utomlands ställs inför nya säkerhetsrelaterade utmaningar. Var ska man övernatta, på vilket sätt ska man ta sig fram till kunden, vad ska man äta, hur skyddar man sin egendom och hur minimerar man risken för jet lag. I längden är det inte bra för hälsan att sitta i bil, tåg eller flygplan. Ett givande arbete och en god grundkondition gör det ändå lättare att orka. Men också vid rörligt arbete finns det alltid en möjlighet att motionera.  Det är något man själv får ta ansvar för.

Gemenskapen med kollegerna blir lätt lidande vid rörligt arbete. Det är viktigt att hålla kontakt med arbetskamraterna. Det kan man också göra digitalt, men kontakt via nätet kan aldrig helt ersätta de möten som sker ansikte mot ansikte. Förtroendet blir ännu viktigare då man kommunicerar digitalt, oberoende av om det är fråga om samarbetet mellan förman och medarbetare eller samarbetet mellan kollegerna.

Arbetsgivaren måste hålla i minnet att ansvaret inte försvinner fastän arbetsgivarens möjligheter att följa med arbetsförhållandena och belastningen är begränsade vid rörligt arbete. Om inte arbetsledningen är närvarande övergår säkerhetsansvaret långtgående på arbetstagaren. Då blir det viktigt att man har tydliga arbets- och säkerhetsanvisningar och att arbetstagaren vet att man vid behov kan och ska be om hjälp. Också företagshälsovården kan fungera digitalt.

Att samordna arbete och familjeliv blir till en stor utmaning för dem som har rörligt arbete. Livssituationen påverkar också situationen mycket. Den som ofta är ute på resa oroar sig också för hur familjen därhemma orkar.

Själv åker jag tåg tre timmar varje dag och passar på att jobba samtidigt. I tåget är det lätt att koncentrera sig på pappersarbete. Också denna text är skriven på tåget.

Rauno Hanhela

redaktionsrådets ordförande

rauno.hanhela@ttk.fi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.