kolumni

10.09.2018

Ideaa kemikaalien käyttöön

Kemikaali on sanana oikeastaan varsin miellyttävä. Sen alkuosasta tulee mieleeni Meri-Lapissa sijaitseva kaupunki, kun taas loppuosan muodostaa ravitsemusterapeuttien suosittelema terveellinen kaali. Mukavan tuntuinen termi johtaa kuitenkin harhaan, sillä kemikaaleille altistutaan edelleen varsin
monessa ammatissa. Kemikaaleille työssään altistuvat kärsivät päättyneenä kesänä lisäksi paahtavasta kuumuudesta. Voi vain kuvitella, millaista oli esimerkiksi asbestirakenteiden purkaminen ja muu suojautumista vaativa työ, kun ulkoilman lämpötila heilui 30 asteen molemmin puolin.

Kemikaaleille altistutaan eniten lujitemuovityössä ja rakennusten purkutyössä. Yritykset, jotka käsittelevät kemikaaleja toiminnassaan jatkuvasti, hallitsevat niiden aiheuttamat vaaratkin pääsääntöisesti melko hyvin. Tässä Telmassa näitä yrityksiä ovat esimerkiksi Neste ja Kiilto, joiden koko liiketoiminta perustuu käytännössä kemikaaleihin. Toisaalta luettuani tämän lehden tuntuu lähes uskomattomalta, että monista yrityksistä ei löydy edes kemikaaliluetteloa tai käyttöturvallisuustiedotteita niissä käytettävistä kemikaaleista. Tätä voisi kutsua vähintäänkin välinpitämättömyydeksi.

Kemikaaleille altistutaan eniten lujitemuovityössä ja rakennusten purkutyössä.

Uudet työskentelytavat ja teknologiat tuovat mukanaan uusia riskejä, joilta suojautumisen pitäisi olla hallinnassa viimeistään, kun uusi työtapa tai teknologia otetaan käyttöön. Esimerkiksi työturvallisuudesta puhuttaessa eivät ehkä ensimmäisenä tule mieleen 3D-tulostuksen yhteydessä syntyvät, terveydelle haitalliset hiukkaspäästöt. Niin ikään suurta suosiota nauttiva tavaroiden ja materiaalien kierrätys saattaa aiheuttaa yllätyksiä kierrätysmateriaalien käsittelijöille.

Uskon, että lukijana saat jälleen uusia ideoita Telman jutuista. Itse mietin lehteä lukiessani, voisiko robotiikkaa hyödyntää esimerkiksi hoivapalveluiden sijaan nykyistä enemmän kemikaalien käsittelyssä ja valmistuksessa. Robotit sietävät paremmin pienhiukkasiakin kuin ihminen. Kemikaalit eivät myöskään pelkää robotteja – toisin kuin monet vanhukset.

Kenneth Johansson

toimitusneuvoston puheenjohtaja

kenneth.johansson@tsr.fi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.