kolumni

21.05.2015

Homo technicus

Väckning!” Med mobilen i hand kravlar familjens digitala inföding fram under täcket. Via WhatsApp har han redan fått besked om att resten av familjen stigit upp. Min egen telefon påminner mig om morgonens möten och vilka jobbfrågor som står på agendan. På väg till jobbet visar jag mitt resekort för kortläsaren, som ger ett godkännande pip ifrån sig. Under resan läser och svarar jag på epost och sorterar in den i mappar. Och så gör jag elektroniska anteckningar som hänför sig till olika projekt. En kompis sänder en hälsning från kinesiska muren via sms.

Den teknologiska utvecklingen är mer hisnande än någonsin förut i mänsklighetens historia. Sociala medier, virtuella team och möten via webben. Entusiasmen och möjligheterna att enkelt sköta jobbet då andan faller på medför också risker. Det gäller att sätta upp strikta gränser för sig själv och att styra sig själv.

Mänskan har alltid försökt underlätta sitt arbete med hjälp av ny teknik och teknologi. Lättnad i tunga, trista, svåra, farliga och smutsiga jobb. Kommer jobben att räcka till för oss alla? Lyckligtvis genererar den nya teknologin hela tiden nya behov och nya jobb för att uppfylla dessa behov.

Tekniken ger nya möjligheter också för säkerhetsarbetet. I lagren samlas produkterna in med röststyrda truckar så att truckföraren kan använda ögonen till att koncentrerat följa med det som händer. Poliserna kan inte längre tänka sig att sköta sitt jobb utan tillgång till elektroniska positionsbestämningstjänster. Också de som saknar arbetskamrater kan få hjälp snabbare med hjälp av positionsbestämningen. Taxi- och busschaufförerna har larmknappar och säkerhetskameror som ökar tryggheten.

Framtiden är nu. Det gäller att vara öppen för förändringar. Och att slå vakt om mänskan.

Tiina-Mari Monni

Ordförande för Telmas redaktionsråd

tiina-mari.monni@ttk.fi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.