kolumni

21.05.2015

Homo technicus

”Herätys!” Perheen diginatiivi nousee peiton alta älypuhelin kädessä. Whatsapp on jo jonkin aikaa ilmoitellut muidenkin nousseen. Puhelimeni muistuttaa aamun palaverista ja työlistalla olevista tehtävistä. Työmatkalla näytän matkakorttini lukulaitteelle, joka piippaa hyväksyvästi. Matkan aikana käyn läpi sähköposteja, vastaan niihin ja lajittelen kansioihin. Kirjaan sovellukseen muistiinpanoja projekteihini liittyen. Ystäväni tekstaa terveiset Kiinan muurilta.

Teknologinen kehitys on huimempaa kuin koskaan ihmiskunnan historiassa. Somepöhinää, virtuaalitiimejä ja verkkopalavereja. Innostus ja helppous töiden hoitamiseen silloin, kun ne tulevat mieleen, tuo tietotyöläisellekin uusia riskejä. Pitää asettaa itselleen selvät rajat, johtaa itseään.

Ihminen on aina hakenut helpotusta uudesta tekniikasta ja teknologioista. Helpotusta raskaisiin, tylsiin ja likaisiin töihin, vaikeisiin ja vaarallisiin töihin. Riittääkö meille vielä töitä? Onneksi uusien teknologioiden myötä syntyy koko ajan uusia tarpeita. Töitä syntyy niitä toteuttamaan.

Tekniikka antaa uusia mahdollisuuksia myös turvallisuustyölle. Varastoissa tuotteet keräillään trukeilla puheohjauksen avulla, jolloin silmät jäävät vapaaksi tarkkailuun. Poliisit eivät enää osaa kuvitella työtään ilman paikantamispalveluja. Samoin yksin työskenteleville saadaan nopeammin apua paikannuksen avulla. Taksin- ja bussinkuljettajilla on hätänapit ja turvakamerat turvanaan.

Tulevaisuus on nyt. Pidetään mieli avoimena muutokselle. Pidetään ihmisestä huolta.

Tiina-Mari Monni

Telman toimitusneuvoston puheenjohtaja

tiina-mari.monni@ttk.fi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.