kolumni

19.05.2016

Bli kvitt beroendet

Rusmedel och andra lockelser frestar oss. Många utvecklar ett beroende som innebär att njutnings-medlet eller t ex spelberoendet tar överhanden. Fortsättningsvis är ändå alkoholen den största boven. Dess verkningar är bekanta för oss alla.

Blöta jobbluncher och utdragna spritångande kvällsförhandlingar hör lyckligtvis till en svunnen tid. Numera är det viktigare att man koncentrerar sig på hur den enskilde arbetstagaren kommer tillrätta med rusmedlen på fritiden och att man uppmuntrar till sunda levnadsvanor.

I maj 2015 utarbetades en rekommendation om förebyggande och hantering av missbruksproblem på arbetsplatsen och hur man ska vidareförpassa missbrukarna till vård. Bakom rekommendationerna står samtliga arbetsmarknadsorganisationer. I rekommendationen betonas att alla parter på arbets-platsen samarbetar med företagshälsovården.

A-klinikstiftelsen har nyss gjort en enkät som visar att missbruksprogrammet rätt allmänt tagits i bruk på arbetsplatserna. Förtroendemännen och närförmännen känner ändå illa till den egna arbets-platsens program. Innebär detta att det programlagda missbruksarbetet på arbetsplatserna inte lyckats etablera sig i hela organisationen? Om detta vittnar också det faktum att vi denna gång haft svårt att hitta företagsexempel för detta temanummer vilket är exceptionellt.

Vid sidan av förebyggandet av de problem som hänför sig till rusmissbruk är det viktigt att ha sina känselspröten ute i fråga om andra beroendeframkallande fenomen. Vissa kan gå så upp i sitt arbete att man kan klassa dem som arbetsnarkomaner.

Låt oss utveckla spelregler för arbetsplatserna så att vi kan förebygga beroende och tillsammans följa dem. För att detta ska lyckas måste fundamentet vara stabilt. Det skapar vi genom att systematiskt utveckla arbetshälsan och säkerhetskulturen.

Rauno Hanhela

chefredaktör

rauno.hanhela@ttk.fi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.