Julkaisut

19.02.2020

Arvostelma: Voimauttava työkirja naisille

Sanna Fäldt, Bazar Kustannus Oy

Suomalainen työelämä venyttää erityisesti naisia äärimmilleen, ja joidenkin tutkimusten mukaan nuoret naiset ovat masennuksen vuoksi sairauslomalla kaksi kertaa miehiä useammin. Stressi syö elämänilon, ja erilaiset digitaaliset laitteet ja sovellukset vievät keskittymiskyvyn. Kaiken keskellä moni soimaa itseään, ettei jaksa olla riittävästi läsnä työpaikalla tai perhe-elämässä.

Nauti työstäsi! -kirjan kirjoittaja Sanna Fäldt kehottaa kaikkia kohtelemaan itseään lempeämmin. Kirja kokoaa käytännönläheisiä vinkkejä ja käytännön harjoituksia, joiden avulla negatiivisen sisäisen puheen pystyy kääntämään positiivisemmaksi, olemaan läsnä ja nauttimaan työstään. Kirjan ensimmäinen osa keskittyy minään ja itsen kehittämiseen, toinen työhön ja kolmas työyhteisöön.

Ensimmäisessä osassa opetellaan harjoittamaan mieltä. Kirjoittaja nostaa yksinkertaisen mutta silti mullistavan asian: emme ole yhtä kuin ajatuksemme. Kun sen oivaltaa, omaa mieltä voi oppia johtamaan. Positiivista suhtautumista itseen sekä läsnäoloa voi harjoitella kirjan ohjeilla.

Kirjan toisessa osassa lähdetään myös liikkeelle hyvin perusasioista: siitä, kuinka riittävä palautuminen on hyvän työelämän edellytys. Stressi heikentää tutkimusten mukaan aivojen toimintaa ja kutistaa aivoja jo viisikymppisillä naisilla. Muistin ja päättelyn heikentyminen havaittiin molemmilla sukupuolilla, mutta aivojen tilavuuden pieneminen vain naisilla. Yksi syy tähän voi olla naishormoni estrogeeni. Lisäksi naisten palautuminen stressistä ei ala heti työpäivän jälkeen kuten miehillä, vaan arki kuormittaa naisia enemmän myös työelämän ulkopuolella. Siksi eritysesti naisten tulisikin suojautua stressiltä. Kirja antaa konkreettiset ohjeet, kuinka pystyy rakentamaan oman työstressistä palautumispakin ja löytämään työn imun.

Kirjan kolmas osa keskittyy siihen, kuinka itsen lisäksi koko työyhteisö voi voimautua. Voimaantunut työyhteisö on reilu, tasa-arvoinen ja yksilöitä ymmärtävä. Kirjoittajan mukaan naisilla on paljon ominaisuuksia, jotka voivat auttaa kehittämään työyhteisöjä yhä yhteisöllisemmiksi, toimivammiksi ja hyvinvointia ylläpitävämmäksi. Kirja tarjoaa harjoituksia arvostavasta vuorovaikutuksesta ja työn johtamisesta, jotka lisäävät työniloa ja hyvää fiilistä. Oman työpaikan muutosagentiksi kannattaa kuitenkin ryhtyä vain, kun itsellä on riittävästi energiaa ja intoa toimia positiivisena vaikuttajana. Tärkeintä on muistaa omat voimavarat ja lempeys!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.