Julkaisut

29.11.2018

Arvostelma: Tuhon tieltä toimivaan työyhteisöön

Pauli Juuti, Gaudeamus 2018

Maailmassa on monta kirjaa siitä, miten johtajan tulisi toimia. Samalla hyvin harva kirja pureutuu siihen, mitä johtajan ei tulisi tehdä ja miten johtajuus epäonnistuu.

Tämä tosiasia tekee Juutin kirjasta piristävän poikkeuksen, koska se keskittyy miltei täysin huonoon johtajuuteen. Tämä on teema , jonka moni tuntee omakseen, koska me voimme kaikki kertoa tarinoita huonoista johtajista. Juuti on kirjassaan pyrkinyt kiteyttämään nämä tarinat ja selvittämään tapoja, joilla johtajuus epäonnistuu ja joilla voimme edetä elämässä tästä huolimatta.

Mitä tulee huonoon johtamiseen, kirja on eittämättä perusteellinen. Sen kartoitus ja moninaiset tarinat ovat omiaan masentamaan lukijaa. On mahdollista, että jossain on olemassa sellaista johtajuuden syntiä jota Juuti ei listaa, mutta montaa tällaista tuskin on. Siksi teos onkin välillä raskas: vaikka kirjan montaa ansiokasta tarinaa lukeekin innostuneesti, kirja ei aina tarjoa lupausta paremmasta. Päinvastoin, kirjaa voi lukea tavalla, joka vain vahvistaa kuvaa siitä, että kaikki pomot ovat moniongelmaisia hirviöitä.

Tämä jälkimmäinen ei tietenkään ole professori Juutin tarkoitus. Loppua kohden kirja tarjoaa ohjeita siitä, miten huonoa johtajuutta voi kohdata tai ainakin lieventää. Samalla on tärkeää huomioida, ettei kirja keskity siihen, miten huonoa johtajuutta poistetaan. Se ei myöskään liiaksi pyri ymmärtämään huonoa johtajuutta.

Jos haluaa kirjan, joka vahvistaa kuvaa siitä , että moni nykyjohtaja on kelvoton ja kehno, Juutin kirja on mitä mainioin. Se on myös ihastuttava vastapaino niille monille kirjoille, jotka maanisesti kiillottavat johtajuuden kilpeä. Tämä itsessään tekee kirjan arvokkaaksi. Koska teos avoimesti ja häpeilemättä valottaa huonoa johtajuutta, sen vastapainoisuus tekee siitä tärkeän. Se ei ehkä ratkaise ongelmaa, mutta se kuvaa sitä erinomaisella tavalla.

Mutta kuka tietää, lukevatko oikeat ihmiset sitä…

Arvostelman kirjoittaja Alf Rehn on innovaation, designin ja johtamisen professori Syddansk Universitetissa.

Lue kirjasta lisää kustantajan verkkosivuilta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.