Julkaisut

16.05.2019

Arvostelma: Setäkuis­kaajan käsikirja

Jenni Karjalainen, Art House 2019

Tasa-arvoinen työelämä on utopiaa niin kauan kun Setäkuiskaajan käsikirjan kaltaisia kirjoja tarvitaan.

Vaikka #metoo-kampanja ravisuttelikin taannoin tasa-arvokysymyksiä, kenellekään ei liene yllätys, että naisen euro on yhä 80 senttiä ja että nuorten miesten on keskimäärin helpompaa edetä urallaan kuin nuorten naisten.

Työmarkkinajärjestöissä pitkään työskennelleen Jenni Karjalaisen Setäkuiskaajan käsikirja pureutuu vakavaan aiheeseen huumoria säästelemättä. Tiivis, 150-sivuinen lukupaketti tarjoaa terävän katsauksen työelämän tasa-arvon nykytilaan.

Kirjaa lukee helposti vedet silmissä: Karjalainen puhuu työelämän kulmapoteroihin jämähtäneistä miehistä milloin ymmärrystä kaipaavina setäliineinä, milloin epävarmuutta huokuvina varhaissetinä. Kirjailija itse julistaa olevansa paitsi setäkuiskaaja myös setäaivoinen varhaistäti.

Lukijan ei kannata jämähtää setätermeihin, vaikka sedättely tuntuukin alussa alleviivaavalta ja jopa epätasa-arvoiselta. Miksi miehiä saisi sedätellä, kun samaan aikaan naisiin kohdistuvan tytöttelyn taustalla piilee isoja ongelmia? Oli setähuumorista mitä mieltä hyvänsä, jotain työelämän tasa-arvosta kertonee se, että tällaiselle kirjalle on selvästi paikkansa vielä vuonna 2019.

Karjalainen pohjaa setäkuiskaajakokemuksensa itse lanseeraamiinsa Setäkuiskaaja-työpajoihin ja ennen kaikkea omiin työelämässä tekemiinsä havaintoihin. Ohjeiden uskottavuutta lisää se, että kirjailija kertoo havainneensa itsessäänkin tiettyjä setämiestyyppejä.
Setäkuiskaajan käsikirjan luettuaan lukija huomaa, että setänä oleminen ei todellakaan katso sukupuolta tai ikää, ja että työelämässä nainenkin voi olla setä.

Kirjaa voi suositella lämpimästi kaikille työelämän tasa-arvosta kiinnostuneille, sen epätasa-arvoa joskus pohtineille naisille ja ennen kaikkea työelämässä vaikuttaville, eri-ikäisille sedille. Mieluiten sen antaisi luettavaksi omaa työuraansa juuri aloittelevalle nuorelle, joka kaipaa selviytymisvinkkejä ja vuorovaikutustaitoja työelämässä pärjäämisen tueksi.

Lue lisää julkaisijan sivuilta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.