Julkaisut

12.09.2019

Arvostelma: Ruuhka­vuosien kunin­gattaret

Anni Erkko

Ruuhkavuosissa tarpova, tuntuuko seuraava tutulta: Koko ajan on huono omatunto siitä, että työ vie liikaa aikaa perheeltä, ja samanaikaisesti pelkää, että on huono työntekijä, koska joutuu jättämään työt ehtiäkseen ajoissa pimenevälle tarhan pihalle lasta noutamaan. Aina on olo, että on väärässä paikassa väärään aikaan. Onko äidille ylipäätään mahdollista saavuttaa sekä menestyksekäs ura että onnellinen perhe-elämä ilman syyllisyyttä?

Uraäidin selviytymisopas kertoo yhdeksän tuossa yhtälössä onnistuneen suoma­laisnaisen vinkit vaativan työn ja perhe-­elämän yhdistämiseen. Uraäitien lisäksi kirjassa ääneen pääsevät eri alojen asiantuntijat, jotka kommentoivat äitien tarinoita ja antavat omat hyvinvointivinkkinsä. Uraäidin selviytymisoppaan kirjoittaja Anni Erkko on paitsi viestintäalan ammattilainen ja toimittaja, myös kahden lapsen äiti, jolle työssäkäyvän vanhemman syyllisyys on tuttua.

Suomessa on vahva kotiäitiyden ihanne, mutta yhä harvemman perheen arkeen sopii äidin pitkä kotonaolo, Erkko perustelee tarvetta kirjalle. Lapsuuteni 1980-luvulla eläneenä uraäidin tyttärenä en täysin allekirjoita väitettä, että kotiäitiys olisi ollut suomalainen normi tai edes ihanne, ja nykyhetken uranaiset olisivat taistelemassa tätä vastaan. Maassamme naiset ovat aina tehneet työtä pelloilla ja navetassa, myöhemmin myös tehtaissa ja toimistoissa. Hyvin pieni osa suomalaisista on kuulunut luokkaan, jossa kotiäitiys olisi ollut taloudellisesti mahdollista. Ehkä äitiyteen liittyy enemmän suorituspaineita kuin aiemmin, ja moni kokee tarvetta puolustella omia valintojaan.

Ruuhkavuosiaan elävä saa kirjasta ainakin vertaistukea, vaikkei huippuvaativaa työtä tekisikään. Äitien vinkit ovat ihan mielenkiintoisia, mutta melko yleiselle tasolle jääviä, kuten tee viikonloppuna iso satsi ruokaa, jota voi lämmittää useampana päivänä.

Uraäitien kertomuksista välittyy ihailtava priorisoinnin ja omien rajojen asettamisen taito. Jokainen heistä on joutunut asettamaan viimeistään kantapään kautta rajat sille, mikä on työaikaa, mikä perheaikaa ja mikä omaa aikaa.
Ja tässä, eikä niinkään arjenhallintavinkeissä, piileekin kirjan vetovoima: Se kehottaa miettimään, mikä on itselle tärkeää ja elämään sen mukaan.

Lue lisää kustantajan sivuilta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.