Julkaisut

06.05.2020

Arvostelma: Pim! Olet luova

Paavo Järvilehto & Lauri Järvilehto

Tökkiikö työ, eikö hommat huvita?

Helppoahan se on sanoa olevansa luova, kun on ikänsä suunnitellut mainoskampanjoita tai toiminut kirjailijana ja kapellimestarina.

Myönnän, että ajattelin näin, kun tartuin Pim! Olet luova -kirjaan. Kirjoittajaveljekset Lauri (tietokirjailija, muusikko, filosofi ja sarjayrittäjä) ja Paavo Järvilehto (palkittu mainossuunnittelija ja strategi) kuulostavat juuri sellaisilta dynaamisen brainstormaavilta luovan luokan edustajilta, joihin en itse koe kuuluvani, vaikka työkseni paljon kirjoitankin.

Ihan ensiksi kirjassa tuhotaan myytti siitä, että on luovia tai ei-luovia ihmisiä. Jos olet ihminen, olet luova, kuuluu kirjan sanoma.

Entä sitten? Mihin sitä luovuutta oikein tarvitaan?

Kirjoittajien mukaan hyvä syy lukea heidän kirjansa tai tehdä mitä tahansa muuta luovuutta lisäävää on se, että luovuus on kivaa. Luovuudesta on tietysti hyötyäkin. Se auttaa myös ratkomaan arkisia ongelmia, esimerkiksi sen, kuinka rutiinihommista saa etätoimistolla mielekkäämpiä.

Ihmiset turhautuvat usein arkeensa. Jokaisella on mahdollisuus toimia eri tavalla, jos vain antaa itselleen siihen luvan. Järvilehtojen mukaan luovuus voidaan jakaa viiteen vaiheeseen, jotka esitellään kirjassa omissa luvuissaan. Ne ovat ideoiden kerääminen, niiden valikointi, luonnostelu, jalostaminen ja hiominen. Tärkeää on, että alussa antaa tulla, eikä mieti, mikä kaikki ei toimi.

Pelko on luovuuden vihollinen, ja sen paras apu on muistiinpanovälineet ideoiden kirjaamiseksi.

Luovuus ja kirjassa esitettävät erilaiset luovan ajattelun keinot voivat auttaa rikkomaan kaavoja ja rutiineja ja löytämään sellaisen todellisuuden, joka on juuri nyt hyvä, poikkeusaikanakin.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.