Julkaisut

15.10.2021

5 kysymystä kirjailijalle

Juha T. Hakala

Uteliaisuus – Miksi ”miksi” on tärkeä kysymys

Alma talent (2021)

 

Juha T. Hakalan tuoreen kirjan nimi – Uteliaisuus – herätti Telman mielenkiinnon. Oli pakko udella kirjailijalta vähän lisää!

1. Mikä herätti uteliaisuutesi viimeksi, Juha T. Hakala?

Kesämökkimme välikatolta alkoi öisin kuulua outoa ynisevää ääntelyä, että sitähän piti alkaa toden teolla selvittää. Monivaiheisen kaivelun jälkeen kävi ilmi, että se ei ollutkaan mikään jyrsijäperhe imetyspuuhissa, vaan kimalaisen pesästä tuleva ääni.

2. Miksi utelias on hyvä työkaveri?

Utelias voi tarjota raikkaita ja jopa yllättäviä näkökulmia arjen ongelmiin ja haastaa totuttuja käytäntöjä – eli olla siinä mielessä jopa himpun verran rasittavakin.

Maailmalta on esimerkkejä isoistakin yrityksistä, jotka korostavat rekrytoinnissaan uteliaisuutta. Trendi on selvästi vahvistuva.

Kuvassa kirjailija Juha T. Hakala ulkovaatteissa. Taustalla näkyy vettä ja tunturi.

Kuva: Juha T. Hakala

3. Missä menee uteliaisuuden ja tunkeilevaisuuden raja?

Silloin kun se alkaa kohdistua ikävällä tavalla toisen yksityisyyteen – toisin sanoen alueille, joita olemme tottuneet pitämään henkilökohtaisina.

4. Onko uteliaisuus ikäkysymys?

Onhan se. Aivan pienet lapset elävät elämänsä uteliainta vaihetta – on mielenkiintoista, että sana ”miksi” ilmestyy kaikkialla maailmassa ensimmäisten sanojen joukossa pienten ihmisten sanavarastoon. Iän, kokemusten ja ympäristön reaktioiden myötä uteliaisuus pikkuhiljaa vähenee.

Toisaalta moni tuntee iäkkäitä, virkeitä ja elämänhaluisia ihmisiä, joiden elämänasennetta mitä erilaisimpiin ilmiöihin kohdistuva uteliaisuus luonnehtii. Hämmästyttävän usein he ovat virkeitä, elämäniloisia ja seurallisia ihmisiä.

Uteliaisuuden on todettu lisäävän hyvinvointia myös siksi, että uteliailla on yleensä myös paljon ystäviä.

5. Mikä on maailman uteliain kansa?

Yksi tapa arvioida eri kansojen uteliaisuutta voisi olla patentoitujen keksintöjen määrä. Niissä tilastoissa Kiina ja Etelä-Korea loistavat. Suomalaisetkin ovat pärjänneet melko hyvin, sillä tuoreessa Eurooppaa koskevassa tilastossa olimme sijalla viisi.

Nämä tilastot osoittavat, että kysymys ”miksi” on tärkeä elinolojen kohentamiseen ja erilaisten epäkohtien poistamiseen liittyvä kysymys. Myös tässä mielessä uteliaisuus luo hyvinvointia.

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.