Johtaminen

20.06.2016

Pomo puun ja kuoren välissä

Minea Ahlroth, Risto Havunen, Talentum 2015

Minea Ahlrothin ja Risto Havusen kirja Pomo puun ja kuoren välissä sopii erityisesti vasta vähän aikaa esimiestehtävissä toimineille. He ovat jo saaneet maistiaiset siitä, mitä pomona oleminen tarkoittaa. Toivottavasti he eivät ole kuitenkaan ehtineet vielä törmätä pahimpiin sudenkuoppiin tai kriisitilanteisiin pomon urallaan.

Kirja sopii myös esimiesuraa harkitseville, tosin heille se saattaa toimia hieman pelotteena ainakin kerralla läpi luettuna. Kirja käy läpi tärkeimmät ongelmatilanteet, joihin pomo työssään törmää, ja antaa niihin ratkaisumallit.

Erityisen hyödyllinen luku esimiehille yrityksen kaikilla tasoilla on asiakaskeskeinen pomo. Paikallaan ovat myös neuvot asiantuntijasta esimieheksi nostetulle pomolle. Eikä tekisi pahaa pomon alaisillekaan kirjan näiden osien lukeminen. Kirjan mukaan esimiehet tarjoavat alaisilleen johtamispalvelua, joko kannustavaa tai ongelmia ratkovaa. – Siis millaista johtamispalvelua alaisella on lupa esimieheltään odottaa.

Sujuvasti kirjoitettu ja hyvin jäsennelty kirja on helppo luettava. Annetut esimerkit avaavat hyvin asiakerrontaa, ja niitä olisi voinut olla enemmänkin. Myös kirjan sivumäärä olisi sallinut esimerkkien lisäyksen. Erityisesti esimerkkejä olisi halunnut lukea lisää muiltakin työpaikoilta kuin yrityksistä. Kirjan painopiste on yritysorganisaatioissa, vaikka toki esimerkiksi ohjeet suhtautumisesta konfliktitilanteeseen toimivat myös julkisen sektorin työpaikoilla.

Kirjassa oleva kuvitusgrafiikka on pääosin oivaltavaa, mutta jotkut kuvat eivät avaudu lukijalle. Pomo puun ja kuoren välissä toimii myös hakuteoksena. Sen avulla pomo voi palauttaa mieleensä, mitä on tehtävä esimerkiksi silloin, kun saa tiedon työpaikkakiusaamisesta. Tai mitä lainsäädäntöä hänen on syytä tuntea irtisanomistilanteessa.

Mitä on puun ja kuoren välissä? Oikeasti siellä on nila, jossa kulkevat puulle elintärkeät ravinteet, ja jälsi, jossa tapahtuu puun paksuuskasvu. Ei ollenkaan hullumpi vertauskuva esimiehelle yrityksessä.

www.talentumshop.fi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.